Доступність посилання

ТОП новини

Огляд: «Кучма – президент чи приндя?» та інше


Огляд: «Кучма – президент чи приндя?» та інше

Київ, 20 вересня 2002 - Тема проведення акцій “Повстань, Україно!” лишається головною на шпальтах українських газет. Зокрема, до нещодавніх подій, що відбувалися в Києві вкотре повертає газета “Сільські вісті”. В сьогоднішньому числі у публікаціях “Нічні стерв'ятники” та “Як це було насправді” вона переповідає про розгром “беркутівцями” наметового містечка. А в матеріалі, що має заголовок “Кучма – президент чи приндя?” часопис коментує небажання президента України зустрітися з представниками опозиції, серед яких були й народні депутати, мотивуючи це тим, що він, мовляв, глибоко ображений.

Про те, як висвітлювали ЗМІ, передусім телебачення, події 16 вересня детально аналізує газета “День”.

Окрім цього, щоденник приділяє сьогодні значну увагу мовним питанням. Так, у статті “Чому ми послуговуємося кримінальним арго, сленгами й жаргонами?” наголошується, що мова є одним з основних пунктів при визначенні такого поняття, як “нація”. В умовах тотальної інформаційної та речової уніфікації-глобалізації простору, мова лишається одним із не багатьох явищ, що дозволяють зберегти власну неповторність і унікальність. А в публікації, що має заголовок “Мінус суржикізація всієї країни” “День” пропонує інтерв'ю з головним редактором журналу “Мова й культура” Дмитром Бурагом. Головна тема розмови – проблема суржику, вплив на українську мову молодіжного жаргону, Інтернет-термінів та іншомовних слів.

“Кому в Україні жити добре?” – у публікації під таким заголовком газета “Правда України” знайомить читачів із розмірами окладів найвищих посадовців України. А також порівнює суми, котрі отримують українські чиновники та народні депутати з відповідними окладами їхніх зарубіжних колег. Насамкінець газета наводить цитату одного з посадовців, який запевняє, що держава, в якій офіційний прибуток міністра знаходиться на рівні секретаря приватної компанії, приречена на корупцію і системний розпад.

А в публікації під назвою “Затримані опозиціонери оголосили голодування” “Правда України” розповідає про незаконне утримання в районних відділеннях міліції 9 опозиціонерів, затриманих у ніч на 17 вересня.

Про відсутність належного догляду з боку місцевої та центральної влади до Національного заповідника “Хортиця” розповідає газета “Демократична Україна”. Публікація називається “Хортиця” – не для звалищ!”

В цьому ж числі часопис нагадує, що 21 вересня під склепінням усіх церков лунатимуть слова на честь Різдва Пресвятої Богородиці. Свого часу, - інформує газета, потрапивши на Русь це свято злилося з давніми торжествами цього періоду, а саме: із язичницьким днем Рожениць – богинь-покровительниць родинного благополуччя, котрі опікувалися не лише пологами та немовлятами, а й здоров'ям живих і поминанням покійних. Докладніше про це свято – можна довідатися зі статті “День всесвітньої радості”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG