Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі відбувається міжнародна конференція з проблем нелегальної торгівлі людьми: Україна – частина тих проблем


У Брюсселі відбувається міжнародна конференція з проблем нелегальної торгівлі людьми: Україна – частина тих проблем

Брюссель, 19 вересня 2002 - У Західній Європі Україна вже давно набула ганебної слави експортера нелегалів, проституток та транзитної країни емігрантів з Азії в Центральну й Західну Європу. Тому я поцікавився у голови Держкомітету України у справах сім’ї та молоді Валентини Довженко – які причини повального виїзду людей з країни, і які превентивні заходи робить Україна? Ось що пані Довженко розповіла для слухачів радіо Свобода.

Валентина Довженко

Ми зараз розробили програму соціального супроводу для тих жінок, які потерпіли від цього лиха і повернулися. Разом з міжнародною організацією еміграції ми відкрили цього року вперше в нашій державі Центр реінтеграції для потерпілих, і ми організовуємо - разом з жіночими організаціями й центрами зайнятості - більш широко надання послуг жінкам у працевлаштуванні. Тільки за минулий рік більш як 90 тисяч жінок було працевлаштовано. Організовуємо курси для того, щоб перекваліфіковувати жінок, вчити їх основам нового бізнесу, тому що економічна основа в тому, що немає роботи. Тоді жінка їде шукати роботи, таким чином в неї нема відповідно з усіма іншими альтернативами.

Славко Волинський

Стають залежними, і їх примушують до проституції...

Валентина Довженко

Безперечно, переважна більшість жінок, як показують наші соціологічні дослідження, їдуть туди з щирими намірами заробити кошти, привезти їх для себе, для своєї сім’ї, а виходить, що після перетину кордону їх змушують надавати послуги сексуальні. Другий розділ - превентивні заходи правоохоронних органів щодо виявлення, розслідування та притягнення до відповідальності. Третій розділ - реабілітації, реінтеграція, допомога тим людям, чоловікам, жінкам, яких ми виручили – разом із міжнародною організацією еміграції, нашими консульськими відділами та представниками держав призначення. Тут я хочу зазначити, що ми плідно співпрацюємо з міжнародною організацією еміграції. Майже 400 жінок ми повернули до України, надали їм допомогу в поліпшенні стану здоров’я, психологічній реабілітації й працевлаштуванні.

Славко Волинський

Пані Довженко, Ви зауважили, що мова йшла не лише про торгівлю жінками, але також чоловіками. Це дещо, чесно кажучи, дивно звучить для українського слухача, і навіть для мене.

Валентина Довженко

Не секрет, що за кордон від’їжджають працювати не тільки жінки, а й багато чоловіків працювати, і вони експлуатуються економічно, вони потрапляють в економічне рабство. Тому що якщо вони отримують копійки, або взагалі їх тільки годують дуже погано, а зовсім навіть грошей ніяких не дають - то це теж називається продаж, це називається економічне рабство. Є декілька держав, куди їде багато наших мужчин, і сьогодні йшла мова, їх здебільшого використовують на дорожніх роботах, на будівельних роботах. Я, виступаючи сьогодні на конференції, заявила про те, що побороти це зло глобальне можна тільки разом, коли будуть співпрацювати держави, які поставляють, на превеликий жаль, живий товар, держави, через які переправляється транзит, і держави призначення. І сьогодні мова йшла про те, що треба узгоджувати законодавство держав, треба координувати більш активно діяльність правоохоронних органів. Я запропонувала конкретно з кожною державою призначення готувати проекти угод про легальне використання трудової еміграції. Вона була, є й буде.

Славко Волинський

Але найголовніше завдання стоїть перед керівництвом України, щоби позбавитись цього лиха, наголосила Валентина Довженко, це піднести економіку держави, забезпечити людей роботою та належною оплатою їхньої праці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG