Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь погодилася на переговори з ОБСЄ, а США осудили Мінськ за вигнання американської громадянки, яка опинилася останньою співробітницею групи ОБСЄ в Мінську


Білорусь погодилася на переговори з ОБСЄ, а США осудили Мінськ за вигнання американської громадянки, яка опинилася останньою співробітницею групи ОБСЄ в Мінську

Мінськ, 20 вересня 2002 - Міністр закордонних справ Білорусі Михайло Хвостов, який цієї п’ятниці повернувся з Нью-Йорку, розповів, що під час сесії Генеральної асамблеї ООН зустрівся з португальським колегою - діючим головою ОБСЄ Антоніо Мартиньшем да Крушем. Два міністри домовилися негайно розпочати консультації про подальшу співпрацю Білорусі з ОБСЄ, якої немає вже майже рік. Нагадаю, що в грудні минулого року Білорусь залишив глава групи ОБСЄ в Мінську Ганс-Георг Вік, а білоруська влада не дала своєї згоди на призначення нового шефа місії та не видавала нових віз усім іншим співробітникам групи ОБСЄ. Тепер у групі залишилася тільки одна людина з дипломатичним статусом - громадянка Молдови, яка не має потреби в білоруській візі. Останньою з Білорусі змушено поїхала громадянка США Мегін Фіцджеральд, що викликало заяви протесту від ОБСЄ та Євросоюзу. Цікаво, що зустріч білоруського міністра з діючим головою ОБСЄ відбулася в Нью-Йорку саме в той час, коли в Мінську на прес-конференції президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив ОБСЄ в небажанні сідати за стіл переговорів та випрацьовувати новий мандат групи. До п’ятниці мовчали й Сполучені Штати, чию громадянку фактично депортували з Білорусі. Проте тепер оприлюднено заяву посольства США в Мінську, де американський уряд долучається до критики з боку Євросоюзу та ОБСЄ.

США зазначають, що місія ОБСЄ в Мінську тепер може вести лише адміністративну роботу, та закликають білоруський уряд переглянути своє рішення. США заявляють, що влада Білорусі не виконує свої ж міжнародні зобов’язання в рамках ОБСЄ, та додають, що це лише шкодить інтересам Білорусі.

Сполучені Штати стурбовані також погіршення ситуації з правами людини й демократією в Білорусі - саме тих сферах, де група ОБСЄ могла б зробити важливий внесок, наголошує американське посольство в Мінську.

"Білорусь мусить повернутися на шлях політичної лібералізації та поваги до прав людини - якщо вона сподівається покращити стосунки з міжнародною спільнотою та закінчити самоізоляцію", - заявляє посольство США в Білорусі.

З цією заявою співпала інформація від білоруського МЗС, що офіційний Мінськ готовий до консультацій з діючим головою ОБСЄ у Відні та що в цих консультаціях може взяти участь генеральний секретар ОБСЄ Ян Кубіш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG