Доступність посилання

ТОП новини

На довиборах у Криму перемогли опозиційні до кримського уряду політики


На довиборах у Криму перемогли опозиційні до кримського уряду політики

Симферополь, 23 вересня 2002 – На довиборах до кримського парламенту в неділю перемогу отримали політики, опозиційні до нинішнього кримського уряду, який очолює Сергій Куницин. За попередніми даними, отриманими з Центральної виборчої комісії Криму, у 25-му окрузі переміг народний депутат України Лев Міримський, а в 30-му окрузі – соратник Міримського, підприємець із Києва Василь Хмельницький.

Нинішні довибори до кримського парламенту в двох симферопольських округах, як відзначають місцеві спостерігачі, відбувалися, як ніколи, в запеклій і далеко не чесній боротьбі. Втім, окружні комісії не зафіксували суттєвих порушень чинного законодавства і визнали вибори такими, що відбулися.

За попередніми даними, на довиборах у 25-му окрузі перемогу отримав народний депутат України Лев Міримський, за якого проголосували понад 70 відсотків виборців, котрі взяли участь у голосуванні. У 30 окрузі з 50 відсотками голосів переміг соратник Міримського, екс-депутат Верховної Ради України попереднього скликання, киянин Василь Хмельницький.

Обидва переможці перед виборами різко критикували нинішнє кримське керівництво. В опозицію до уряду Сергія Куницина прихильники Льва Міримського перейшли кілька місяців тому, і це влітку дало привід місцевим спостерігачам прогнозувати гарячу політичну осінь на кримському владному “олімпі”. Ще до виборів місцева і кримська преса широко писала про плани групи Міримського: останній начебто має плани обійняти посаду спікера місцевого парламенту, а пан Хмельницький – крісло прем’єра. Публічних підтверджень чи спростувань таких публікацій обидва політики не робили.

Чи вплинуть результати довиборів на внутрішньо-політичну ситуацію в автономії – покаже час, але вже зараз спостерігачі відзначають поразку і проурядових кандидатів, і тих політиків, яких підтримували кримське відділення Компартії і “Русская община Криму”. Правда, Володимир Константинов, якого підтримував прем’єр Сергій Куницин, отримав у 30 окрузі понад 3 тисячі голосів, відставши на тисячу від Василя Хмельницького, тоді як комуніст, колишній член президії Верховної Ради Криму Афанасій Іванов заручився підтримкою лише 265 мешканців округу. У 25 окрузі програш Михайла Бахарєва, підтриманого комуністами і проросійськими силами, менш вражаючий, але теж болючий – лише 998 голосів, тоді як проурядовий кандидат Володимир Беляєв отримав на 5 голосів більше, а переможець – Лев Міримський – на 3264.

Останній уже заявив, що має намір скласти свої повноваження народного депутата України. Він сказав, що збирається працювати у Криму і “піднімати економіку” автономії, уточнивши, що визначиться з часом відмови від мандату депутата українського парламенту лише після видачі Виборчкомом Криму постійного посвідчення депутата Верховної Ради АРК

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG