Доступність посилання

ТОП новини

Реакція ЄС на вибори в Німеччині


Реакція ЄС на вибори в Німеччині

Брюссель, 23 вересня 2002 – Цього понеділка Європейська Комісія та Європейський Парламент зосередили свою увагу на результатах загальних виборів у Федеративній Республіці Німеччина, які відбулись у неділю. Адже у великій мірі від того, хто став би переможцем, залежало б і майбутнє розвитку цілого Європейського Союзу. Про це сказав у понеділок під час брифінгу речник Європейської Комісії Жан-Крістоф Філорі.

Коли більшість громадян Федеративної Республіки Німеччини під час загальних виборів сказали соціал- демократам і їх лідерові Ґергардові Шредерові: “так”, то в ЄС відлягло від серця.

Ні для кого не є таємницею, що серед п’ятнадцяти країн – учасниць Євросоюзу Німеччина є локомотивом цієї міжнародної організації. Тутешні оглядачі з цього приводу навіть жартують: “Німеччина тягне потяг ЄС, а Великобританія намагається встромляти в колеса палиці”. Але, як то мовиться, пес гавкає, а караван іде. Зростає економіка ЄС, добре втілилась в життя ідея Німеччини про спільну європейську валюту. Євро нині міцно закріпилося на світовому валютному ринку.

Голова Європейської Комісії Романо Проді у зв’язку з перемогою свого давнього приятеля Ґергарда Шредера надіслав йому привітальну телеграму, в якій, зокрема, мовиться:

“Дорогий Канцлере Шредере, разом із моїми колегами з Європейської Комісії палко вітаємо з перемогою Вас особисто і вашу урядову коаліцію в загальних виборах. Я сподіваюсь на продовження нашого співробітництва для досягнення важливих цілей ЄС, а саме розширення Європейського Союзу та завершення структурних реформ ЄС. Наше тісне співробітництво, – продовжив Романо Проді, – є невід’ємною складовою успіхів Європейського Союзу”.

Аналітики ЄС уважають, що такі, м’яко кажучи, улесливі компліменти Голови Єврокомісії Романо Проді на адресу німецького канцлера ще раз вказують на те, “хто в Європі господар”.

ЄС удоволений тим, що з перемогою в загальних виборах в Німеччині Ґергарда Шредера в Євросоюзі, принаймні кілька наступних років, не буде серйозних політичних катаклізмів.

Представників країн–кандидатів у ЄС також задовольняє перемога Шредера. Єдине, що представників країн-кандидатів цікавило під час брюссельської прес-конференції, – це те, чи не буде перегляду сільськогосподарської політики ЄС щодо майбутніх країн–членів Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG