Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі не стихають дискусії навколо питання про нафтопровід Одеса-Броди-Ґданьськ


У Польщі не стихають дискусії навколо питання про нафтопровід Одеса-Броди-Ґданьськ

Варшава, 23 вересня 2002 – У Польщі не стихають дискусії навколо питання про нафтопровід Одеса-Броди-Ґданьськ. Як ми вже повідомляли, у пресі з’явилися інформації про те, що, мовляв, Польща повинна відмовитися від цього найбільшого польсько-українського проекту через те, що він їй не вигідний, і з причин того, що при справі будівництва польського відтинку нафтопроводу крутяться сумнівні фірми і сумнівні особи. Президент Александр Квасьнєвський дав завдання шефові Бюро національної безпеки Польщі Маркові Сівцеві перевірити всю інформацію, що стосується цієї справи.

Тим часом політики різних орієнтацій по-різному коментують перспективу найбільшого польсько-українського проекту. Наша кореспондентка в Варшаві розмовляла на цю тему з Богданом Борусєвічем, відомим польським політиком із партії Унія Свободи, який був одним із найбільших прихильників проекту і багато зробив, аби проштовхнути ідею будівництва нафтопроводу в середовищі правлячих у Польщі політичних еліт.

Богдан Борусєвіч, відомий ще з підпілля “Солідарності” і дуже впливовий польський політик, який був членом уряду Єжи Бузека і депутатом польського сейму кількох каденцій, нині очолює воєводський сеймик у Ґданьську.

На моє запитання, як він оцінює нинішні дискусії навколо найбільшого польсько-українського проекту, Борусєвіч відповів:

Треба відділити два питання: питання фундаментальне – про саму ідею нафтопроводу Одеса-Броди-Ґданьськ, про оцінку тієї ідеї, – і питання про фірму, яка хоче робити бізнес на спорудженні польського відтинку нафтопроводу.

Що стосується погляду уряду Польщі на справу нафтопроводу, то проект є для нашої держави дуже важливий. І на користь цього свідчить і той факт, що і уряд Бузека, і нинішній уряд Міллера має щодо цього таку ж оцінку. Ми знаємо, що нафтопровід був би ще одним фактором унезалежнення Польщі від одного джерела енергоносіїв. І це факт незаперечний.

Для України цей нафтопровід важливий удвічі. Бо він нестиме каспійську нафту до Ґданьська і так само може нести нафту з Ґданська до Одеси. Тому не може бути політичної дискусії про те, чи варто будувати польський відтинок. Варто, – наголошує Богдан Борусєвіч.

Питання оплачуваності не до кінця з’ясоване, це так, – продовжує Борусєвіч. – Але я займаюся проблемою нафтопроводу з 1997 року. І чув уже різне.

Коли вилічували, що барель каспійської нафти буде коштувати в Роттердамі 10 доларів, лунали голоси – дорого. А як вилічили, що 20 – то теж було дорого. Врешті-решт, скільки він буде коштувати і скільки буде недорого?

Ті, хто сьогодні затіяв у Польщі цю дискусію, мабуть, не знають дуже суттєвих деталей про те, що планувалося здешевити польський відтинок нафтопроводу завдяки тому, що Україна постачала б дешеві труби для нього. Це суттєво вплинуло б на ціну собівартості. Чому нині про це ніхто не згадує? І чому уряд Польщі не заявить урешті-решт, що не приватні фірми повинні займатися будівництвом польського відтинку. А якщо це вже мусять бути приватні фірми, то великі і поважні, а не такі, яким віддано нині на відкуп таку важливу справу.

Уряд Лешка Міллера, наголошує впливовий польський політик Богдан Борусєвіч, повинен зважитися на те, аби взяти під свою опіку такий важливий стратегічний проект, яким є нафтопровід Одеса-Броди-Ґданьськ. Польща має сумний досвід діяльності приватних фірм у секторі енергоносіїв. Варто хоча б згадати ті фірми, які торгують російським газом. Треба зробити все, аби подібні історії не повторилися з нафтопроводом Одеса-Броди-Ґданьськ.

І ще одне, зауважив Богдан Борусєвіч, – те, що навколо проекту крутяться бізнесмени, які хочуть на ньому заробити, вже свідчить про те, що заробити на ньому можна. І це ще один аргумент на користь нафтопроводу.

Так прокоментував інформацію про те, що Польща готова відмовитися від спорудження свого відтинку нафтопроводу Одеса-Броди-Ґданьськ, відомий польський політик Богдан Борусєвіч.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG