Доступність посилання

ТОП новини

Чим переймаються депутати


Чим переймаються депутати

Київ, 23 вересня 2002 – Завтра в Києві очікується відновлення заходів у рамках опозиційної акції “Повстань, Україно!” Опозиціонери збираються пікетувати Верховну Раду України і вимагати від народних депутатів розпочати процедуру імпічменту президента. Але в парламентарів свої плани. Про них ішлося на сьогоднішньому засіданні погоджувальної ради українського парламенту.

Стосовно політичних питань учасники погоджувальної ради так і не дійшли єдиної думки. Опозиція пропонувала на завтрашньому пленарному засідання розглянути політичну ситуацію в Україні загалом. А провладні фракції погоджувалися лише заслухати інформацію міністра внутрішніх справ України Юрія Смірнова і генерального прокурора Святослава Піскуна про події під час знесення наметового містечка на початку минулого тижня.

Врешті-решт вирішено, що депутати завтра самі з’ясовуватимуть, що робити. А щоб їхнє рішення було правильним, до стін парламенту опозиція обіцяє привести багато тисяч пікетувальників.

Я зустрівся з першим заступником голови Верховної Ради України Геннадієм Васільєвим:

«У цих стінах уже все було. Нічого нового, на мій погляд, не може бути застосовано. Але ж хотів би, щоб кожен депутат собі чітко усвідомив, що Верховна Рада – це не приміщення для маніфестацій. Це вищий законодавчий орган держави. Тут потрібно працювати, перш за все над законами, а не використовувати парламент для політичних баталій. Для цього є передбачений Конституцією порядок: мітинги, інші засоби. Хай використовуються. Але ж не в стінах парламенту».

А в стінах парламенту продовжується творення більшості. Цікавий аспект внесли об’єднані соціал-демократи. Вони заявили, що не ввійдуть в одну більшість із «Нашою Україною», поки Віктор Ющенко не відкличе свій підпис під резолюцією мітингу 16 вересня. Цей документ досить категорично пропонує президентові України піти «геть», тобто в відставку. Перший заступник голови «Нашої України» Петро Порошенко заяву СДПУ(о) прокоментував коротко:

«Є таке, дуже добре українське прислів’я: «Баба з возу…» – якщо вони не беруть участь у цій більшості».

Багатослівнішим виявився заступник голови СДПУ(о) і спікера Верховної ради України Олександр Зінченко:

«Це не ультиматум. Ми завжди, як політична сила, пояснюємо засіб, або логіку, з якою ми виходимо до прийняття тих чи інших рішень. Ми вступати і підписувати більшість на умовах, коли незрозумілою є позиція однієї з політичних сил, яка хоче стати учасником цієї політичної більшості, не можемо. До речі, не просто учасником. «Наша Україна» хоче стати в центрі цієї парламентської більшості. Тут я маю зробити висновок і з того, а як же оцінити ті документи і ультиматуми, на кшталт тих, що вже було підписано. Тут наша позиція абсолютно чітка: дайте нам зрозуміти, з ким ми маємо справу».

З ким мають справу об’єднані соціал-демократи, можливо, стане зрозуміло вже завтра. А сьогодні Петро Порошенко заявив, що «Наша Україна» не братиме участі в пікетуванні парламенту. Хіба що її окремі представники.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG