Доступність посилання

ТОП новини

Переслідування правозахисників і віруючих в Узбекистані


Переслідування правозахисників і віруючих в Узбекистані

Прага, 20 вересня 2002 – Минулого тижня в Ташкенті засуджено на 7 років позбавлення волі представника Товариства прав людини Узбекистану Юлдаша Расулова. Його звинуватили в «релігійному екстремізмі» та посяганні на конституційний устрій держави.

Правозахисник Юлдаш Расулов допомагав тим, кого влада переслідувала за віру. Його заарештували ще в травні і звинуватили в посяганні на конституційний устрій, поширенні матеріалів, що ніби загрожують суспільству, а також участі в злочинній організації. При цьому всі докази звелися до того, що він п’ять разів на день здійснював намаз (тобто молився, як належить мусульманинові) і слухав загальнодоступні ще в середині 1990-х років аудіокасети з записами на тему ісламської моралі.

На суді Юлдаш Расулов заявив, що його під час слідства били і змусили підписати зізнання в «екстремістській діяльності». Він підписав документ, бо боявся, що його спіткає доля його колеги з Товариства прав людини Узбекистану Шовріка Рузімурадова, який помер минулого року в слідчому ізоляторі і до якого застосовували тортури.

Керівник відділення Human Rights Watch у Європі і Центральній Азії Елізабет Андерсен закликала узбецьку владу негайно звільнити Юлдаша Расулова з ув’язнення. Елізабет Андерсен заявила, що судова справа проти узбецького правозахисника Расулова є політичною, а судовий вирок не підкріплений доказами.

Однак марно сподіватися, що влада президента Іслама Карімова прислухається до заклику Human Rights Watch. Репресії проти правозахисників в Узбекистані набули широкого розмаху і стали повсякденною справою. Вже згаданого 35-річного Юлдаша Расулова 17 вересня засудили в Ташкенті на 7 років позбавлення волі. А днем раніше, 16 вересня, Німанський районний суд Кашкадар’їнської області виніс вироки відразу трьом правозахисникам. Голову районного відділення Товариства прав людини Узбекистану Джуру Мурадова засуджено до 6 років позбавлення волі, а двох членів цього товариства: Мусуліонкулу Хамриєва і Норпулата Раджапова засудили відповідно до 5 з половиною і 5 років ув’язнення.

Влада президента Узбекистану Іслама Карімова жорстоко придушує будь-які прояви інакодумства, незалежні релігійні рухи, правозахисну діяльність.

За підрахунками міжнародної організації Human Rights Watch, у в’язницях Узбекистану на даний час перебуває близько 7 тисяч в’язнів сумління. А за період 5 місяців із лютого до липня цього року за віру в Узбекистані засуджено 116 осіб.

Я попросив нашого колегу з узбецької редакції Радіо Свобода Хурмата Бабаджанова коротко схарактеризувати ситуацію з правами людини в Узбекистані.

Багато хто очікував, що після 11 вересня, коли відбулося зближення Сполучених Штатів із офіційним Ташкентом, ситуація з правами людини в Узбекистані поліпшиться. Але вже тоді, деякі узбецькі правозахисники застерігали, що таке зближення може стати зеленим світлом для влади Іслама Карімова в придушенні мирних мусульман. Власне так і сталося, зауважує Хурмат Бабаджанов.

За його словами, спершу влада Узбекистану вдалася до певних позитивних кроків. Напередодні візиту Карімова до Сполучених Штатів у березні цього року в Узбекистані було зареєстровано правозахисну організацію, а також було проведено показовий суд над поліцейськими, що застосовували тортури до в’язнів. Однак ці показові заходи є, так би мовити, косметичними. А насправді ситуація з правами людини в Узбекистані погіршується, посилюється переслідування віруючих незалежних мусульман. А ті мечеті, діяльність котрих офіційно дозволена, перебувають під жорстким контролем і наглядом спецслужб, наголосив Хурмат Бабаджанов, наш колега з узбецької редакції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG