Доступність посилання

ТОП новини

На парламентських виборах у Македонії, що відбулися 15 вересня, перемогу здобули опозиційні партії, які виступали за мирне співжиття македонців і етнічних албанців


На парламентських виборах у Македонії, що відбулися 15 вересня, перемогу здобули опозиційні партії, які виступали за мирне співжиття македонців і етнічних албанців

Белград, 24 вересня 2002 – На думку оглядачів, виборці продемонстрували високий рівень політичної зрілості. Саме про це мовиться в окремих заявах Європейського союзу, Вашингтона й Москви.

Наприкінці минулого року, коли колишній лідер албанських повстанців Алі Ахметі заснував нову політичну партію під назвою Демократична унія за інтеграцію, багато хто у Скоп’є висловлював побоювання, що країні загрожує розвал, тобто поділ на національній основі. Проте, сталася несподіванка: Ахметі, який називає себе соціал-демократом, замість сварок запропонував співробітництво двох громад. У передвиборчій кампанії Ахметі виступав проти створення великої Албанії. Він заявляв, що етнічні албанці підтримують македонців у спорах з греками щодо імені, з болгарами щодо нації та із сербами щодо церкви. Був це радикально новий підхід одного албанського вождя до македонської справи. Інші лідери македонців називали слов’янами або слов’яномакедонцями, а про Македонію говорили як про тимчасову державу. Навіть коли брали участь в уряді, керівники партій етнічних албанців заявляли, що історичним прагненням албанського народу є з’єднання Албанії, Косова та прикордонних областей Македонії. Ахметі це назвав небезпечною балканською утопією й закликав своїх земляків інтегруватися в македонську державу та прийняти спільний прапор, державний герб і гімн. На диво, аж 70 відсотків етнічних албанців проголосували за таку програму Ахметі. Через це оглядачі кажуть, що виборці покарали екстремістів. Через це до македонської столиці й надійшли тотожні вітання з Брюсселя, Сполучених Штатів і Росії.

Виборці македонської національності також відкинули екстремістів: майже половина проголосувала за коаліцію “За Македонію разом”, очолювану Соціал-демократичною спілкою Бранка Црвенковського. На підставі таких результатів публіцист Любомир Фрчковський зробив висновок, що “Македонія перейшла рубікон транзиції й ступила на шлях стабілізації й демократії”. За його словами, у країні завершилася епоха недемократичного антикомунізму, яка сприяла і македонським й албанським шовіністам.

Звичайно, не слід забувати, що вибори були лише першим кроком на шляху подолання міжетнічного недовір’я. Не слід забувати й те, що в торішніх сутичках загинуло майже двісті осіб та, що мир збережено за допомогою міжнародного співтовариства. Проте, більшість громадян Македонії зрозуміла звідки загрожує небезпека й відкинула тих, хто привів країну на півкроку до громадянської війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG