Доступність посилання

ТОП новини

Білоруси не можуть привезти урожай зі своїх дач, що вони мають у сусідній Україні ще з радянських часів


Білоруси не можуть привезти урожай зі своїх дач, що вони мають у сусідній Україні ще з радянських часів

Мінськ, 24 вересня 2002 - Білорусько-український кордон опинився в центрі уваги білоруських засобів масової інформації. Під кінець сезону відпусток офіційний Мінськ запровадив нове обмеження на імпорт харчів -- 10 кілограмів на одну особу. Обурені туристи, які поверталися з Криму, знищували українські кавуни та іншу садовину прямо на кордоні. Тепер це роблять білоруські дачники, що мають земельні ділянки в Україні. Обмеження стосуються навіть картоплі. Ще за часів СРСР багато мешканців Гомельської області Білорусі отримали земельні ділянки в Україні -- хто дачі, хто спадщину від батьків. Вони призвичаїлися вирощувати там свою власну сільскогосподарчу продукцію. Ніхто не знав, що від середини цього літа указом президента Білорусі буде встановлено норму ввезення продуктів -- 10 кілограмів на людину. Як зазначив гомельський кореспондент Радіо Свобода, коли ледве не кожна родина запасається на зиму по 300-400 кілограмів картоплі, це обмеження виглядає як знущання. Ось що розповіла мешканка Гомеля, яка має свояків в українському селищі Добрянка на кордоні з Білоруссю.

Що це за дикунські закони? В Добрянці половина Гомеля має свої земельні ділянки. І їх на кордоні ось так шмонають. Це якісь шкідливі закони проти двох народів. Чернігівці до того ж традиційно продають для Гомеля картоплю, перець, помідори, садовину. Але кордон вони тепер перетинають незаконними шляхами. Мабуть, державі був би якийсь прибуток, якщо б вони законно перевозили овочі та платили якесь мито?

Ще одна білоруска повідомила, що роблять тепер люди на білорусько-українському кордоні.

Домовляються з митницею. Або під’їдеш до кордону, а потім п’ять разів пішки перетинаєш його туди-сюди та переносиш картоплю по 10 кілограмів.

Цікаво, що нові порядки не подобаються самим білоруським митникам. Начальник митного посту “Нова Гута” на кордоні з Україною Ігор Гринько сказав Радіо Свобода:

“Якщо дивитися на це з точки зору громадянина, а не службової особи, то, звичайно, це непорядок. Це ж наші громадяни! Та не з їхньої ініціативи й волі опинилися в Україні їхні дачі та ділянки. Проте обмеження не передбачають якийсь інший порядок ввезення продукції для цій категорії громадян.

Гомельські митники вже направили свої пропозиції щодо зміни указу президента Білорусі про обмеження "народного імпорту", зокрема картоплі, але реакції від адміністрації Олекандра Лукашенко поки що не дочекалися. Хоча урожай білоруси в Україні збирають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG