Доступність посилання

ТОП новини

Американська влада змушена переглянути свою політику щодо України, а особливо стосовно її президента Леоніда Кучми


Американська влада змушена переглянути свою політику щодо України, а особливо стосовно її президента Леоніда Кучми

Прага, 24 вересня 2002 - Американська влада змушена переглянути свою політику щодо України, а особливо стосовно її президента Леоніда Кучми, повідомив у вівторок речник Державного департаменту США Ричард Баучер.

До такого кроку Сполучені Штати вимусив аналіз записів із кабінету Кучми, що їх зробив Микола Мельниченко, заявив речник: на одному з записів чути, як Кучма схвалює підпільний продаж до Іраку радарних систем «Кольчуга», і цей запис американська влада визнаЄ за справжній.

Таким чином, США не відмовляються від своїх звинувачень і після того, як українська влада їх у вівторок рішуче заперечила.

«Ми як ніколи твердо дотримуємось зараз свого зобов’язання допомагати Україні здійснювати необхідні політичні й економічні реформи, зобов’язання допомогти їй зблизитися з Європою», – наголосив Ричард Баучер.

Але до перегляду політики щодо України, який зараз відбувається, призвели не тільки рішучість США відохотити Україну чи будь-яку іншу державу від передач озброєнь, які порушують санкції ООН стосовно Іраку, а головне - серйозні занепокоєння тим, що ці протиправні передачі озброєнь до Іраку схвалив сам президент Кучма.

Відтак Сполучені Штати тимчасово припинили виконувати деякі свої зобов’язання щодо допомоги Україні за Актом про підтримку свободи, а саме програму для уряду України на суму близько 54 мільйонів доларів на 2002 фінансовий рік, що становить близько 35 відсотків від усієї допомоги Україні за цим Актом, повідомив Баучер.

Але нинішнє припинення допомоги не стосується фінансування приватного сектора, неурядових організацій, місцевого й реґіонального самоврядування, як також військової допомоги й програм непоширення озброєнь, повідомив речник Державного департаменту США.

За його словами, інші записи Миколи Мельниченка цього разу не аналізувалися. Раніше в інтерв’ю для агентства Ройтерз неназваний чільний американський урядовець теж заявив, що США цього разу не встановлювали справжність іншого запису Мельниченка, в якому голос, схожий на голос Кучми, дає вказівку «розібратися» з журналістом Георгієм Гонгадзе, - але додав: «Звичайно ж, наш висновок, що запис про „Кольчугу“ справжній, впливає на те, як ми ставимося й до інших записів».

За словами цього урядовця, «ми ще безпосередньо не бачили „Кольчуги“ в Іраці, але маємо певну інформацію, яку я не можу повідомити детальніше і яка свідчить, що ця система там може бути».

Він заявив, що Сполучені Штати дали українській владі достатньо можливостей пояснити згаданий запис про продаж «Кольчуг» до Іраку, та вона просто все заперечувала.

Але ще й зараз, наголосив цей урядовець, «прозорість у тому, які саме справи Україна мала з Іраком, звичайно ж, не зашкодить».

І ще один - а може, й усе той самий - безіменний чільний американський урядовець повідомив у вівторок у щоденнику Н’ю Йорк Таймз, що влада США, дійшовши висновку, що Кучма особисто схвалив план продажу «Кольчуг» до Іраку, припинила згадану допомогу Україні ще 10 днів тому; про це було повідомлено і українських урядовців, і союзників США у НАТО. Після закінчення перегляду американської політики щодо України, який триває, ймовірні й подальші заходи; висновок очікують десь за тиждень, після чого до Білого Дому буде подано рекомендації до дії.

Як додав американський урядовець у Н’ю Йорк Таймз, «Ми розглядаємо цілу низку можливостей щодо того, що ми робитимемо з Україною і як ми говоритимемо з Кучмою».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG