Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Хорватії не хоче видавати до Гааґи звинуваченого в злочинах проти людяності. Але, можливо, доведеться…


Уряд Хорватії не хоче видавати до Гааґи звинуваченого в злочинах проти людяності. Але, можливо, доведеться…

Прага, 24 вересня 2002 - Уряд Хорватії в намаганні відвернути внутрішню кризу пішов шляхом конфронтації зі світовою спільнотою: він відмовився видати Гаазькому трибуналові звинуваченого там у злочинах проти людяності генерала Янка Бобетка, якого в самій Хорватії вважають героєм війни з Сербією за незалежність.

Прем’єр-міністр Хорватії Івица Рачан зробив непростий вибір: він підтвердив, що його уряд не видасть до Гааґи колишнього начальника генштабу хорватського війська 83-річного генерала Янка Бобетка, який сам не вбачає підстав здаватися добровільно.

«У всьому цьому я бачу змову, новітній різновид фашистської поведінки, головна мета якої - підірвати хорватську державу», – так заявив Янко Бобетко про свої звинувачення в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Бобетка Гаазький трибунал звинувачує в «головній ролі» в розробці, плануванні й здійсненні однієї з кривавих операцій часів війни Хорватії за незалежність із Сербією 1991 – 95 років - тоді в вересні 1993-го від рук хорватських військ загинуло принаймні сто сербів і було знищено понад півтори сотні сербських домівок.

Ні для кого в Хорватії не таємниця, кажуть місцеві оглядачі, що хорватські війська в перебігу тієї війни чинили злочини. Але боротьба за незалежність виправдовує для більшості все. Віце-прем’єр-міністр країни Ґоран Ґранич, який відіслав назад до Гааґи Бобеткове звинувачення, вважає, що та операція була необхідна як боротьба з сербським тероризмом, а відтак була обов’язком генерала. За його словами, хорватський уряд має визнати ці звинувачення за незаконні й опротестувати їх.

Такі кроки хорватської влади здобувають широку підтримку громадськості - і навіть палкої опозиції влади. За опитуванням, 84 відсотки виступають проти видачі Янка Бобетка до Гааґи, навіть якщо ціною стануть економічні санкції проти Хорватії.

Але, крім санкцій, є й інша ціна: як пишуть місцеві газети, іноземні дипломати вже попередили Заґреб, що коли ордер на арешт генерала не буде виконано, процес майбутнього, ще дуже далекого вступу Хорватії до Євросоюзу й НАТО буде зовсім зупинено.

Подумати є про що. І прем’єр Івица Рачан, схоже, думає. Оголосивши, що його уряд не відступить від своєї відмови видати Бобетка, він додав, що шукатиме поради в Конституційного суду, як це зробити, не порушивши Основного закону. А це, на думку спостерігачів, може означати підготовку до відступу.

Янко Бобетко - вже третій і найвищий ховатський офіцер, якому в Гаазі висунено звинувачення. Інший генерал, Рахім Адемі, звинувачений за участь у тій самій операції, минулого року здався Трибуналові добровільно. І ще один звинувачений генерал, Анте Ґотовина, зник і досі десь переховується.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG