Доступність посилання

ТОП новини

Прямий Ефір: Чому провідні тележурналісти звільняють з роботи або відмовляються готувати політичні програми?


Прямий Ефір: Чому провідні тележурналісти звільняють з роботи або відмовляються готувати політичні програми?

Київ-Прага, 20 вересня 2002

Ведучі у Празі – Ольга Буряк, у Києві –Віктор Міняйло

Гості студії у Києві – народні депутати Ігор Гринів з “Нашої України” та Володимир Нечипорук від соціал-демократичної фракції (об’єднаної)

Ольга Буряк

З Вами “Вечірня Свобода”. Ведучі у Празі – Ольга Буряк, у Києві –Віктор Міняйло. Телефон студії –490-29-05.

За цим номером можете ставити запитання до наших гостей – народних депутатів Ігоря Гриніва з “Нашої України” та Володимира Нечипорука від соціал-демократичної фракції (об’єднаної).

Чому журналісти провідних телеканалів ідуть з роботи? Вже тиждень глядачі Нового каналу не бачать на телеекранах популярних телеведучих “Нового” Андрія Шевченка та Іванни Найди. Андрій Шевченко звільнився з роботи, а його колеги вирішили тимчасово відійти від справ. Від коментарів ухиляються, натякаючи що ці коментарі пов’язані з політичним тиском на журналістів і на телеканали. Важко заперечити твердження про те, що останнім часом тема цензури і свободи слова набула скандального характеру після оприлюднення таємних вказівок, які начебто ідуть з адміністрації президента.

Тема політичної цензури сьогодні турбує багатьох журналістів і нашу колегу Юлію Жмакіну.

Юлія Жмакіна (запис)

“Темники” з рекомендаціями, що начебто походять з надр адміністрації президента - як і що висвітлювати телеканалам - стали таким собі “контрольним пострілом”. Про тиск і елементи цензури в українських ЗМІ говорили і раніше, але саме “темники” зворушили цю ситуацію. Не те, щоб вони викликали бунт, але, принаймні, якийсь прихований рух всередині журналістських колективів нині відчувається спинним мозком. Однакові відеокартинки з губернаторами і реакцією громадськості на вересневі акції протесту опозиції, штамповані повідомлення про затриманий на Житомирський трасі автомобіль, що врізався на швидкості 143 км на годину у дерево, а усі пляшки із запальною сумішшю та газетою Юлії Тимошенко “Вечірні Вісті” залишилися цнотливо цілими – все це спричинило до різного рівня протесту всередині українських телеканалів.

“Зірки” Нового каналу відмовилися від ведення новин, а також від політичної журналістики. Кажуть – тимчасово. Поки Андрій Шевченко, Іванна Найда та Ігор Куляс збираються займатися, відповідно, міжнародною журналістикою, соціалкою та аналітикою... Очевидно, темами, на які “темники” поки що не складаються.

Щось, начебто, готувалося і у загоні каналу “1+1”, причому про бунт журналістів ТСН вистрелило Інтернет-видання MIGnews, за яким, як нагадують експерти, стоїть ворог “1+1” Вадим Рабинович.

Вчорашні збори на “1+1” миттєво обросли чутками: начебто журналісти бунтують проти політичного тиску на них. Ситуацію пояснює ведуча ТСН Людмила Добровольська.

Людмила Добровольська

“Ми говорили про те, що ми не хочемо, аби нас використовували жодним чином ані нинішня влада, ані опозиція. Ми не хочемо, щоб на нас тиснули ані влада, ані опозиція. І саме це ми обговорювали. Обговорювали разом із керівництвом, тому про якійсь конфлікт між нами і керівництвом взагалі не може ітися.

Ішлося про те, що про що ми зараз усі кажемо: про той однаковий відеоряд, який ми бачимо. А що стосується припинення роботи ТСН... і навіть я прочитала про страйк ТСН! Якщо ТСН буде страйкувати, Україна про це дізнається не з Інтернет-сайту Рабиновича MIGnews, країна побачить цей страйк.”

Найслухнянішим у журналістському середовищі вважається телеканал Інтер. “Там журналістам не позаздриш”, - сказала мені сьогодні у розмові одна з ведучих іншого популярного телеканалу. Але певний рух є і на Інтері. Наприклад, хтось залишає престижні підсумкові передачі і готує матеріали тільки для нічних новин або занурюється у ту ж таки міжнародну тематику.

Дива поширилися не лише на електронні медіа. Три дні тому 18 вересня засновники популярної масової газети “Сєгодня” поклали на стіл перед головним редактором Олегом Непадимкою заяву про його ж власне звільнення.

Олег Непадимка

«Ну, розумієте у чому справа – істинні причини звільнення мені не назвали. Тобто, якби мене звільняли за якісь там недоліки у фінансовій діяльності, чи розвитку газети, то, напевно, це було б просто назвати ці причини. На щастя, газета зараз знаходиться на підйомі. Засмучує те, що засновники просто привезли вже готову мою заяву про звільнення. Без пояснень. Коли ж я все-таки наполягав, щоб мені щось пояснили – мені натякнули: “розумієш, це побажання з деяких кабінетів... високих”.

Журналісти прагнуть нормальної журналістики. Не провладної чи опозиційної, не карикатурної чи декоративної. А нормальної. На жаль, їх не розуміють. Причому не розуміють не лише продюсери з Банкової, а й почасти опозиція. Ситуація зріє...

Ольга Буряк

Пане Нечипорук, Ви особисто помітили відсутність ведучих Андрія Шевченка на Новому каналі. І Вас особисто задовольняє як українське телебачення освітлює політичну ситуацію в країні?

Володимир Нечипорук

Я вислухав все добре і розумію одне. По-перше, я як голова підкомітету по парламентському контролю з діяльністю правоохоронних органів хочу заявити: автомобіль з рівненськими номерними знаками і з продукцією, яку взяли у Житомирі – це сім ящиків суміші – дійсно попав в цікаві переслідування працівників ДАІ і попав в дорожньо-транспортну пригоду. І туди виїздив і можу це підтвердити, і це можуть підтвердити десятки свідків, а також працівників правоохоронних органів. Та дійсно були і газети “Вечірні Вісті”, які випускає Тимошенко. Це перше питання.

Друге. Ви знаєте всі добре, що головою Радіотелекомітету призначено Івана Чижа. Він – це людина, якій якщо б сказав президент поміняти тематику -соціально-політичну або іншу на якусь другу тему, Чиж би завтра пішов би з посади голови цього комітету. Раз він не використовує свої важелі (а він може забрати ліцензію у будь-якого каналу, видавництва і т.д. або не дати цю ліцензію)....

Ольга Буряк

А чому ж тоді журналісти ідуть з політичних програм?

Володимир Нечипорук

Справа в тому, що іде реконструкція радіотелебаченя, але сьогодні повинні бути програми, які б заробляли на себе гроші. Все, досить, щоб держава фінансувала з бюджету виробництво, радіо-телеканали і таке інше. Де, в якій країні, вибачте це є? Якщо це державний канал телебачення чи радіо, то державно-виконавча влада і буде призначати свою тематику. Якщо вони в нас сьогодні недержавні. І є спеціальний комітет, який очолює соціаліст Іван Сергійович Чиж, то скажіть мені будь ласка, якщо хтось побачить, що голова адміністрації президента Віктор Медведчук розмовляє з Іваном Чижем на якусь тематику, такої людини я просто не знайду....

Ольга Буряк

Зрозуміло, що всі питання мають бути до Чижа. У понеділок лідер “Нашої України” Віктор Ющенко закликав журналістів не бути байдужими до ситуації.

Віктор Ющенко (запис)

“У мене окреме послання до засобів масової інформації, до журналістів каналу “Інтер”, до журналістів каналу “1+1”, до журналістів каналу УТ-1, ICTV. Ви талановиті, Ви здібні. Два роки тому вбили вашого журналіста. Сьогодні вбивають вас. Кожного і поодинці. Перш за все, професійно. Встаньте з колін! Без вашої правдивою інформації того, що відбувається на цьому майдані нація буде сліпа. Будьте чесними перед людьми.

Я хотів би ще раз підкреслити в цьому контексті, що вже сьогодні політичні журналісти каналу Нового відмовилися готувати по шаблону, по темнику, який підготовлений адміністрацією президента під номером 37, випуск телевізійних політичних новин. Дорогі журналісти, це хороший признак для вашої громадянської позиції”.

Ольга Буряк

З нами на зв’язку керівник Інтернет-проекту “Телекритика” Наталя Лігачова.

На Вашу думку, чому провідні журналісти йдуть з роботи, як Андрій Шевченко – через політичний тиск?

Наталя Лігачова

Я не чула власне, що він пішов з роботи

Ольга Буряк

Нам підтвердили інформацію, що він подав заяву про звільнення.

Наталя Лігачова

Можливо, я сьогодні була дуже зайнята і не чула останніх новин. Але справа не в тому – чи пішов чи залишився робити політичні сюжети. Так, моя особиста думка ( хоча колеги не підтверджують цього) – так, безумовно через політичний тиск. І не просто так гадаю, а знаю все це з журналістського середовища.

Але мені дуже цікава позиція Юрія Нечипорука, який виступав до мене і який продемонстрував, на мій погляд, таку щиру неосвіченість щодо тих питань. Бо коли він каже, що Держкомітет з інформполітики може відібрати ліцензію в каналів – я такого ще не чула. А з іншого боку, мені здається не дуже щирими його намагання прикритися Чижем, бо ми всі знаємо, що в держава в нас – це Леонід Данилович Кучма, а зараз – його адміністрація. Це та структура, яка і уособлює державну владу. Так, Чиж нічого не робить, він не тисне на канали, ні на газети, безумовно, він просто відсунутий від цих всіх проблем медіа. Він нічого не може зробити, власне держава і не повинна цього робити. У нас це вирішує адміністрація президента.

Ольга Буряк

А що ж журналістам тоді робити?

Наталя Лігачова

Я дуже рада, що нарешті вирішили іти, хоча б на пасивне протистояння. Те, що вони просто відмовляються щось вести, що розмовляють зі своїм керівництвом і кажуть, що ми не можемо далі такого терпіти – вже добре. Вважаю, що треба було це робити набагато раніше. Такий тиск не може витримати кожна людина, яка себе поважає. Коли просто розписують що і як, або примушують ставити сюжет, який зробили десь на іншій студії – це повна неповага до журналістів як до професіоналів.

Але ми знаємо, що і до цього було дуже багато причин, щоб протистояти тиску.

Ольга Буряк

Тобто зараз вже просто переповнено терпіння.

У нас ще один гість, пан Гринів.

Віктор Міняйло

Хотів би запитати у пана Гриніва, чи має “Наша Україна” рецепти, як змінити ситуацію на телебаченні? Чи може, вона вас задовольняє?

Ігор Гринів

Очевидно, не тільки на телебаченні, а у всьому медіапросторі ситуація нас не задовольняє - і не тому, що про нас погано говорять або нічого не говорять, а тому, що це створює серйозніші проблеми.

Нехай слухачі згадають Радянській Союз, як все було “добре”. Ми були перші, найкращі, нам дуже пощастило, ми жили в найкращий країні. І це нам сформували медіа. Тобто можна на біле сказати чорне і навпаки, можна людину перетворити в деградовану істоту завдяки медіа. Зараз це відбувається. Те, що зараз робить медіа, - це намагання знов сформувати або апатію до суспільних процесів, або створити хибні образи суспільства. І це надзвичайно серйозний процес. Владу міняти...

Ольга Буряк

Але “Наша Україна” обіцяла що, створить власний медіа- холдинг.

Ігор Гринів

Жодні власні медіа-холдинги не вирішують ситуацію. Коли ми говоримо про власний медіа-холдинг, ми не говоримо про якусь власність над якимись медіа, ми говоримо про створення системи поширення правдивої інформації, в тому числі і розглядати ті ЗМІ, які можуть її поширювати. Бо ситуація в державі досить складна. Я був 16 на 17 вересня біля адміністрації президента тоді, коли ОМОН розганяв палатки, я був тоді, коли розганяли людей, це було страшно, але цього реально не показав жодний канал.

Ольга Буряк

Дякую, шановні гості, ми завершуємо програму. “Вечірня Свобода” дякує за увагу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG