Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі відкрито пастирський дім для молитви лютеран


В Одесі відкрито пастирський дім для молитви лютеран

Одеса, 23 вересня 2002 - Цей день став особливим не лише для великої громади німців, яка мешкає у причорноморському місті. Сприяла радісному настрою не лише погода, але і присутність багатьох високошанованих гостей.

Власне, будинок кірхи Німецької Євангельсько-Лютеранської Церкви в Одесі було закрито атеїстичним режимом у 1938 році. Всі церковні ініціативи громадськості стали неможливими, віруючих жорстоко переслідували.

У ніч на 09 травня 1976 року, під час проведення ремонтних робіт з реконструкції будинку кірхи, у органному залі було здійснено навмисне підпалення внаслідок якого було знищено всі дерев’яні скульптури і дах церкви.

Від того багатостраждальне приміщення святині було доступне для всіх дощів, морозів...

Лише за часів незалежності України громада Німецької лютеранської церкви одержала шанс відновити нормальне духовне життя в Одесі. За минулих десять років кількість прихожан в Одеській громаді збільшено у 200 раз, а кількість громад зросла у 10 разів.

Заснована у 1992 році Німецька Євангелічно-лютеранська церква в Україні значно збільшила і зміцніла свої міжнародні церковні стосунки, які корисні і для Одеси.

У 1997 році повернуто два, з десяти, колишніх будинків що були у власності церкви – пастирський дім та будинок лютеранської церкви Святого Павла. Цим же рішенням було передано у власність невелику земельну дільницю у районі колишнього цілого церковного кварталу. За підтримки партнерської церкви Баварії з 2000 року було розпочато реконструкцію пастирського дому, як адміністративного будинку.

21 вересня 2002 року став днем коли Пастирський дім Німецької лютеранської церкви в Одесі було відкрито.

Цього ж дня освячено скульптуру Святого Павла і приміщення Церкви, орган.

Серед гостей на освяченні та першій Службі Божій був і Президент Чорноморського християнського центру “Місія для мореплавців” Олександр Сорокін. Це не випадково.

Німецька лютеранська церква з перших днів створення Центру співпрацювала і робила все можливе для покращення становища працівників моря у причорноморському місті.

“Я думаю, що завдяки підтримці лютеран ми працювали достатньо ефективно. Це насправді так.

Але, у віруючих лютеранської церкви теж багато внутрішніх проблем. Приміщення “кірхи” має вигляд наче пережило війну... На щось подібне було схоже і приміщення пастирського дому. Я пам’ятаю це все.

Те що пастирський будинок відкрито яскраво свідчить про те, що відбудеться і ренесанс у душах людей.

Німці лютерани побудували промисловість Одеси. Ви пам’ятаєте назви одеських заводів.

Маю надію, що і кірха буде мати своє відродження” – наголосив Олександр Сорокін.

На церемонії освячення пастирського дому виступив і Посол Німеччини в Україні. Він говорив про давні дружні стосунки між Україною та Німеччиною та висловив надію що влада в Одесі істотно допоможе у відродженні майже знищеного комуністичним режимом будинку кірхи Святого Павла.

Серед виступаючих був і керуючий справами Одесько Балтської єпархії УПЦ Київський Патріархат, єпископ Паїсій. Владика розповів про дружбу між різними релігійними конфесіями, про давні симпатії в Україні до Лютеранської церкви, яка так само сприяла зміцненню національного самовизначення.

Привітати німців лютеран прийшли і духівники Римська Католицької Церкви, Української Греко-Католицької церкви та Об’єднаної церкви методистів.

Як стало відомо, реконструкція кірхи в Одесі стане новим і досить складним етапом відродження духовного життя німців лютеран у причорноморській Одесі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG