Доступність посилання

ТОП новини

Як реагують у Вашинґтоні на оприлюднений прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером звіт щодо Іраку


Як реагують у Вашинґтоні на оприлюднений прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером звіт щодо Іраку

Вашинґтон, 24 вересня 2002 – Великобританія є найближчим союзником Сполучених Штатів щодо необхідності вирішення іракської проблеми. Як реагують на британський звіт у Вашинґтоні?

Білий Дім охарактеризував оприлюднений у вівторок прем’єр-міністром Великобританії Тоні Блером звіт щодо Іраку як “дуже чіткий” і “тривожний”. Під час зустрічі в Білому Домі з членами Адміністрації президент Сполучених Штатів Джордж Буш, коментуючи британський звіт, заявив: «Прем’єр-міністр Блер – це сильний лідер, і я поділяю його готовність сказати правду. Він, як і ми, доводить, що Саддам Хуссейн є загрозою для миру. Протягом 11 років Саддам Хуссейн обманював світ. Протягом 11 років він ігнорував резолюції Ради Безпеки ООН, і протягом усього цього часу він розбудовував арсенали зброї масового знищення».

Президент Сполучених Штатів знову закликав Організацію Об’єднаних Націй ухвалити сувору резолюцію, яка притягне іракського лідера до відповідальності. І якщо ООН буде не спроможна зробити цього, Буш перестеріг: «Сполучені Штати та наші друзі здійснять необхідні заходи, тому що ми віримо в мир, ми бажаємо зберегти мир. Ми не довіряємо Саддамові Хуссейнові, й на це вказано у звіті Блера».

В оприлюдненому в вівторок документі британський прем’єр-міністр Тоні Блер прямо не вказав на необхідність “зміни режиму” в Багдаді, на чому наголошують представники американської влади. Речник Білого Дому Арі Флейшер сказав, однак, що відсутність поняття “зміни режиму” не означає, що йдеться про якісь розбіжності між Вашинґтоном та Лондоном щодо підходів до вирішення іракської проблеми.

Коментуючи нові заяви представників іракської влади щодо готовності допущення інспекторів без передумов, Арі Флейшер зазначив: «Сьогодні вже не має значення, що говорить Ірак, але має значення те, що Ірак зробив».

Із Багдада надходять заяви одного змісту, а через добу – зовсім протилежного. «Сьогодні втратили вартість заяви Іраку, що вагоме сьогодні – це захистити світ від іракської загрози», – заявив речник Білого Дому Арі Флейшер.

Крім резолюції від Ради Безпеки ООН, Адміністрація Сполучених Штатів очікує, що Конґрес Сполучених Штатів схвалить окрему резолюцію, яка надавала б президентові США можливість застосувати всі необхідні заходи, не виключаючи й застосування сили, з метою вирішення іракської кризи. Лідери Конґресу вказують на те, що резолюцію такого змісту після відповідного обговорення буде схвалено на початку жовтня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG