Доступність посилання

ТОП новини

Криміногенна ситуація на Франківщині далі надзвичайно складна


Криміногенна ситуація на Франківщині далі надзвичайно складна

Криміногенна ситуація на Франківщині далі надзвичайно складна

Іван Костюк

Івано-Франківськ, 24 вересня 2002 – Колегія Івано-Франківської обласної держадміністрації розглянула питання про заходи щодо забезпечення правопорядку, охорони прав та свобод громадян. На засіданні відзначалося, що криміногенна ситуація в реґіоні залишається надзвичайно складною. Правоохоронні органи поки що не здатні забезпечити спокій мешканців Прикарпаття.

Результатом складної криміногенної ситуації в Україні став лютневий указ президента “Про заходи щодо подальшого зміцнення правопорядку, охорони прав та свобод громадян”. Колегія Івано-Франківської обласної держадміністрації вирішила розглянути результати виконання цього указу в реґіоні. На жаль, обласним чиновникам довелося констатувати, що загальний рівень злочинності на Прикарпатті продовжує зростати. Зокрема, збільшилась кількість тяжких та особливо тяжких злочинів, крадіжок приватної власності, незаконного заволодіння транспортними засобами, порушень правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілих.

У половині з районів області зафіксовано зростання загальної кримінальної злочинності. Найбільша ж кількість злочинів здійснюється в обласному центрі. Тут зловмисники скоюють кожен третій злочин на Івано-Франківщині.

Хоч про це і не говорилось на колегії, зростання рівня злочинності тісно пов’язане з нинішньою соціально-економічною ситуацією. На Івано-Франківщині один із найвищих рівнів безробіття в Україні, чи не найнижчий рівень середньої заробітної плати в країні.

Про те, якою є реальна кількість галичан, що працюють зараз за кордоном, не відповість ніхто. Однак цифра ця, за приблизним підрахунком соціологів та політологів, здатна вразити будь-кого. Внаслідок цього в сім’ях поширюються пияцтво, наркоманія. Міграційні процеси сприяють зростанню кількості безпритульних дітей. Лише цього року правоохоронцями в івано-франківський притулок для неповнолітніх було відправлено близько трьохсот підлітків. Зараз (і про це йшлося на колегії) назріла нагальна потреба відкриття притулків для неповнолітніх у містах Калуші та Коломиї.

Колегії довелося констатувати, що наразі правоохоронні органи не здатні на належному рівні забезпечити охорону прав та свобод громадян. Зрештою, в цій сфері ситуація на Прикарпатті не відрізняється від інших реґіонів України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG