Доступність посилання

ТОП новини

Україна наголошує, що не передала «Кольчуги» до Іраку. Але справа зовсім не в цьому…


Україна наголошує, що не передала «Кольчуги» до Іраку. Але справа зовсім не в цьому…

Прага, 25 вересня 2002 — Україна відгукнулася на наполегливі американські звинувачення на адресу президента Леоніда Кучми в схваленні нелеґального продажу зброєвих систем до Іраку низкою нових заперечень на всіх рівнях. При цьому Генпрокуратура не помічає тверджень США, що запис Миколи Мельниченка про це справжній, а в МЗС не розуміють, що США псують імідж не Україні, а її президентові.

Генеральна прокуратура України в середу офіційно повідомила, що її слідство в кримінальній справі про незаконну торгівлю зброєю перевірило також дані про нібито постачання Україною до Іраку товарів і послуг військового призначення всупереч санкціям ООН — і це слідство встановило: Україна 2000 року (коли було зроблено запис Мельниченка) продала три системи «Кольчуга» до Ефіопії за посередництва ізраїльської фірми LR Avionics Technologies Ltd, і всі вони й досі перебувають в Ефіопії й не передавалися іншим країнам. До Іраку ж, стверджує далі Генпрокуратура, Україна «Кольчуги» не постачала.

Усе це, на думку Генпрокуратури, має довести, що «опублікована інформація в повному обсязі спростована проведеним розслідуванням і здобутими доказами і є повністю вигаданою та не відповідає дійсності». Логіка, отже, приблизно та сама, що й понад 40 років тому, коли «Юрій Гагарін не побачив у космосі Бога, і це довело, що Бога немає»…

Зовнішньополітичне відомство України теж дуже невдоволене, заявив на прес-конференції держсекретар МЗС Юрій Сергеєв, говорячи російською мовою: «Що нас дійсно непокоїть у Міністерстві закордонних справ, — це кричуща некоректність поданих звинувачень. Це нас більше непокоїть, бо це серйозно, це впливає не тільки на наш імідж, а й на двосторонні взаємини між двома серйозними партнерами».

На його думку, ці звинувачення дають «поживу для всіх, хто хотів би бачити Україну на осі зла, яку дехто пропонує, залічують нас до загону посіпак тероризму».

На вісь зла й до терористів не хочеться, тому Україна далі виконуватиме свої зобов’язання в війні з тероризмом, тобто дозволятиме американським літакам перетинати її повітряний простір, заявив Сергеєв.

А в офіційній заяві МЗС України звернуло цитати з американських урядовців проти їхніх авторів. Міністерство наголошує, що наведена в американських звинуваченнях арґументація не витримує критики, зокрема, за критерієм запропонованих як докази даних: Вашинґтон є не впевненим у здійсненні постачання Україною «Кольчуг» до Іраку й базується тільки на припущенні про деякі ознаки того, що це могло відбутися — дійсно, представники Держдепартаменту США визнавали це майже дослівно.

Речник Держдепу Ричард Баучер говорив також: «Ми як ніколи твердо дотримуємось зараз свого зобов’язання допомагати Україні здійснювати необхідні політичні й економічні реформи, зобов’язання допомогти їй зблизитися з Європою» — і МЗС України, ніби не почувши, в своїй заяві риторично запитує: «Для нас принциповим є те, чи керується адміністрація США в політиці щодо України мотивами сприяння розбудові демократичної, ринкової, інтеґрованої до Європи України, а чи сьогоднішні кроки американської сторони продиктовані якимись іншими міркуваннями».

Про те, які є ці міркування, в чому власне суть звинувачень, — говорить експерт Радіо Свобода з питань злочинності й корупції Роман Купчинський.

Роман Купчинський:

Чи «Кольчуги» були доставлені до Іраку? По-моєму, так, були. Я в цьому переконаний, хоча я також не маю доказів, чи знаходяться вони там.

Але це не є питанням. Справа не в тім, чи «Кольчуги» дійшли до Іраку, чи до Ефіопії, чи навіть до Канади. Не це суть проблеми.

Справа в тім, як чітко сказав на прес-брифінґу у Держдепартаменті речник Держдепартаменту США Баучер, що президент України Леонід Кучма схвалив продаж цих радарних систем, тобто президент України схвалив кримінальний акт, у нього був намір здійснити кримінальний злочин.

У цьому полягає суть проблеми так званого «Іракґейту» – це кримінальний намір президента держави, яка хоче вступати в НАТО і бути членом Європейського Союзу, і на чолі цієї держави людина, яка нехтує міжнародними законами й договорами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG