Доступність посилання

ТОП новини

ЄС ставиться до «Іракґейту» стриманіше, ніж США


ЄС ставиться до «Іракґейту» стриманіше, ніж США

Брюссель, 26 вересня 2002 – Реакція Євросоюзу стосовно заяв Держдепартаменту США про причетність України до продажу Іракові радарних установок та різкої зміни політики США щодо України виявилася значно стриманішою, ніж у самих Сполучених Штатах. ЄС поки що не планує змінювати свою політику щодо України. Про це в інтерв’ю нашому брюссельському кореспондентові повідомила речник Європейської Комісії з питань зовнішньої політики Емма Удвін.

В інтерв’ю для Радіо Свобода представник Європейської Комісії Емма Удвін зазначила, що Європейський Союз – це не Сполучені Штати Америки, тому і зовнішня політика ЄС різниться від зовнішньої політики офіційного Вашинґтона. ЄС не може змінювати політику щодо України на підставі самих лише заяв Державного департаменту Сполучених Штатів Америки, не вивчивши остаточно цієї проблеми самостійно.

Європейський Союз у діалозі з офіційним Києвом уже порушував тему експорту зброї, – продовжила представник Єврокомісії, – але це стосувалося не радарних установок, як повідомили деякі засоби масової інформації, а продажу Україною зброї в Македонію.

Стосовно постачання озброєнь до Іраку, ЄС буде вивчати достовірність цих фактів і вимагатиме від України дотримуватись міжнародних правил торгівлі зброєю і не допускати постачання зброї в країни, на які поширюється ембарго ООН. У другій половині жовтня з цього приводу в Брюсселі відбудуться консультації на рівні експертів ЄС та України. А 5 листопада в Копенгаґені питанню продажу «Кольчуг» буде присвячена зустріч політичного керівництва України та Євросоюзу.

А тим часом глава української місії при ЄС Роман Шпек зустрівся в четвер із Верховним представником ЄС у справах зовнішньої політики Хав’єром Соланою та Комісаром ЄС із міжнародних питань Крисом Паттеном, яким вручив листи від міністра закордонних справ України Анатолія Зленка. В листі міністра згадується про звернення України до Ради Безпеки ООН із проханням провести міжнародне розслідування щодо поширення державними діячами та політиками різних держав чуток про ймовірне постачання Україною радарних систем до Іраку. Анатолій Зленко попросив у керівництва ЄС підтримки в прозорому розслідуванні цієї справи.

Реакція НАТО на цю тему є тривожнішою, ніж реакція ЄС. Генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон під час засідання Північноатлантичної Ради зазначив, що справа “Кольчуг” є тяжким пунктом у подальшому розвиткові взаємин між НАТО і Україною, але разом із тим ще рано говорити, до яких неґативних наслідків може призвести цей скандал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG