Доступність посилання

ТОП новини

НАТО замислюється про сили швидкого реагування


НАТО замислюється про сили швидкого реагування

Брюссель, 26 вересня 2002 – Ідея деяких керівників країн – учасниць НАТО про необхідність створити міжнародні сили швидкого реагування почала досить швидко здобувати прихильників у всіх 19 країнах альянсу. Можливості створення міжнародних сил швидкого реагування НАТО та їхні завдання й повноваження обговорювали цього четверга посли країн – членів НАТО.

Пропозиція про створення міжнародних сил НАТО швидкого реагування надійшла в брюссельську штаб-квартиру альянсу минулого тижня від міністра оборони Сполучених Штатів Америки Доналда Рамсфелда. Ця пропозиція передусім зацікавила військових експертів НАТО, і – на умовах анонімності – вони згодились поділитись з Радіо Свобода своїми міркуваннями.

Уже давно, кажуть вони, настав час для створення натівських сил швидкого реагування. На військовому жаргоні їх звуть “колл-он форсиз” – сили, здатні до передислокації “за першим дзвінком”. Підпорядковуватимуться ці сили головному командувачеві збройних сил НАТО в Європі генералові Джонові Ролстонові. Ці міжнародні сили швидкого реагування налічуватимуть двадцять тисяч добре вишколених солдатів – десантників та морських піхотинців. Суть у тому, що до цих підрозділів увійдуть солдати з різних країн НАТО. І погашення конфліктів, як у випадку з боротьбою проти терористів в Афганістані, в майбутньому лягатиме не лише на плечі американців та британців.

Крім того, існування сил швидкого реагування НАТО, пояснили військові експерти альянсу, дасть право на постійну активізацію п’ятого параграфу про колективну оборону. В боротьбі з тероризмом це дуже ефективно, бо можна буде оминати міжнародну бюрократію, тобто звертатися за мандатом до Організації Об’єднаних Націй, пояснювати ООНівським функціонерам мету і причини проведення операцій тощо. Основне завдання сил швидкого реагування полягатиме в боротьбі з терористичними угрупованнями на цілій земній кулі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG