Доступність посилання

ТОП новини

Як роззброїти Ірак


Як роззброїти Ірак

Вашинґтон, 26 вересня 2002 – У Нью-Йорку тривають дипломатичні зусилля щодо сформулювання підходів Ради Безпеки Організацій Об’єднаних Націй до того, як вирішити іракську проблему. Ця тема є також на порядку денному переговорів Білого Дому й Конґресу Сполучених Штатів Америки.

Після зустрічі з делегацією конґресменів Палати представників президент Сполучених Штатів Джордж Буш знову наголосив на необхідності, щоб Конґрес США схвалив відповідну резолюцію щодо Іраку: “Ухвалення цієї резолюції буде чітким сигналом для світу та іракського режиму. Вимоги Ради Безпеки ООН повинні бути реалізовані. Іракський диктатор мусить бути роззброєний. Ці вимоги будуть дотримані, або ж їхнє виконання буде забезпечено”.

Буш наголосив також, що загрози з боку іракського режиму з часом лише зростатимуть, і ігнорувати їх неприпустимо. Президент Сполучених Штатів також не виключив можливості, що режим Саддама Хуссейна може передати компоненти хімічної або біологічної зброї терористичним угрупованням.

Можливість такого сценарію раніше підтвердила радник президента США з питань національної безпеки Кондолісса Райс, посилаючись на високопоставлених членів терористичної мережі Аль Кайди, які перебувають в ув’язненні: “Ірак надав деякий вишкіл Аль Кайді щодо виготовлення хімічної зброї… й деякі представники Аль Кайди знайшли притулок у Багдаді”.

Президент Буш сьогодні ще раз закликав світове співтовариство не нехтувати цими загрозами. Лідери Конґресу США дали до зрозуміння, що наступного тижня буде схвалено резолюцію щодо іракської проблеми.

Проте дещо складнішими виглядають справи в Раді Безпеки ООН, де тривають дискусії щодо доцільності або схвалити нову резолюцію з жорсткими термінами її реалізації, або домагатися виконання попередніх 16 резолюцій, які були проігноровані режимом Саддама Хуссейна.

На відміну від Сполучених Штатів та Великобританії, Росія, один із п’яти членів Ради Безпеки з правом на вето, на даний момент виступає за поверенення інспекторів. На це вказав сьогодні президент Владімір Путін: “Ми за прискорене вирішення ситуації щодо цієї країни за допомогою політичних і дипломатичних методів, базованих на наявних резолюціях Ради Безпеки ООН та згідно з принципами й нормами міжнародного законодавства”, – зазначив Путін.

Китайські представники сьогодні заявивли, що вони поки що вивчають британський звіт щодо іракської загрози.

Тим часом арабські країни – Саудівська Аравія, Єгипет та інші, які раніше закликали до дипломатичного вирішення іракської проблеми, – сьогодні звернулися до Багдада “скористатися теперішньою нагодою, щоб унинкнути серйозних наслідків”. Ці та інші арабські країни, які раніше категорично виступали проти американської інтервенції, сьогодні вказують на те, що вони погодяться з проведенням військової кампанії за умови, що це буде здійснено в рамках мандату Ради Безпеки ООН

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG