Доступність посилання

ТОП новини

Посол США в Україні про Іракські пристрасті


Посол США в Україні про Іракські пристрасті

Київ, 27 вересня 2002 - Одна з причин, чому США вдаються до перегляду своєї політики щодо України полягає в тому, що ми маємо намір подати потужний сигнал світовій спільноті, що США буде жорстко реагувати на поставки чи на намір здійснити поставки зброї в Ірак в обхід санкцій ООН . Так заявив 27 вересня надзвичайний та повноважний посол США в Україні Карлос Паскуаль. Чільний представник США в Україні вперше пояснив деталі підходу Вашингтону до взаємин із Києва на тлі збройового скандалу, пов’язаного з можливим постачанням українських станцій пасивної радіорозвідки з назвою “Кольчуга” до Іраку в обхід санкцій ООН.

Сполучені Штати не з’ясували, що станції “Кольчуга” справді знаходяться в Іраку. Ми маємо деяку інформацію, яку продовжуємо аналізувати й досліджувати. Проте головним є те, що підставою для перегляду політики США щодо України є власне визнання автентичності записів, зроблених у кабінеті Президента України, де під час розмови з гендиректором компанії “Укрспецєкпорт”, Леонід Кучма давав згоду на здійснення оборудки щодо поставки радіолокаційних станцій “Кольчуга” до Іраку, - сказав посол США в Україні Карлос Паскуаль

Власне це є і ключовим моментом нинішнього етапу українсько-американських стосунків. Якщо уникнути дипломатичних камуфлювань, то для США цілком достатньо того, що влада України цілком допускає можливість таких оборудок. А раз так, то до офіційного Києва надалі Вашингтон збирається ставитись по-іншому. Як саме – це з’ясується згодом. Проте скоріш за все, США не будуть надалі вживати слово стратегічний партнер, коли йтиметься про Україну. Перший показовий сигнал – це призупинення частини фінансової допомоги Україні.

- Ще однією причиною, через яку ми проводимо перегляд політики щодо України є те, що ми хочемо визначити, як продовжувати взаємодіяти з Україною з тим, аби підтримувати її розвиток у напрямку демократії, сприяти розвитку бізнесу та мас-медіа. Допомога центральному уряду України призупинена доти, доки ми не з’ясуємо, яка політика буде найбільш гнучкою щодо України, - заявив 27 вересня у Києві надзвичайний та повноважний посол США в Україні Карлос Паскуаль.

Посол сказав, що активізація уваги Вашингтону до Іраку і “Кольчуг” не має жодного зв’язку з внутрішньополітичною ситуацію в України і ніяким чином не скерована на підтримку опозиції в Україні. “Ми не втручаємося у внутрішні справи країни.” – сказав Паскуаль.

- Сполучені Штати не підтримують жодну з політичних сил в Україні. А питання лідерів має вирішувати власне сам українських народ. Жодна міжнародна структура – якою вона не була – немає право на втручання, - наголосив посол США.

Разом з тим, якщо буде доведено, що ця зброя справді, потрапила до Іраку, то тоді йтиметься про запровадження проти України обмежень на підставі національного законодавства США, та з огляду на вимоги міжнародного законодавства. Тобто йтися про санкції. Посол не назвав точної дати, коли можуть прибути до України фахівці ООН чи США, які будуть досліджувати ситуацію з можливими постачанням станцій “Кольчуг” до Іраку. Готовність до такого розслідування продемонструвала сама України. За словами Паскуаля, попередньо треба визначити, чи для такого розслідування вистачить повноважень 661 комітету ООН, який опікується санкціями проти Іраку. Чи йтиметься про створення якоїсь спеціальної структури. “Існує теоретична можливість, що окремі особи можуть маніпулювати інформацією або сховати її. Тому треба створити умови, щоб така спільна група мала реальні можливості справді все точно з’ясувати”, - сказав посол. Карлос Пасукаль також повідомив, що США не зверталось до України з проханням надати списки усіх українських громадян, які відвідували Ірак. Це, за словами Карлоса Паскуаля, була пропозиція Міністерства закордонних справ України й посол США назвав цю пропозицію кроком у вірному напрямку.

Київ традиційно відкидає звинувачення на свою адресу щодо причетності до незаконних оборудок з Іраком. Зокрема, Секретар ради національної безпеки та оборони України Євген Марчук заявив 27 вересня, що Україна продемонструє безпрецедентну відкритість у розслідуванні цієї справи, зокрема, надасть технічні параметри станції “Кольчуга”, буде надана інформація про фірму посередника, які продавала “Кольчуги” до Ефіопії . Разом із тим, Марчук зазначив, що станції “Кольчуги” є не лише в Україні, але в Росії, Білорусі, Азербайджані та Східній Німеччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG