Доступність посилання

ТОП новини

У Криму – скандал довкола результатів довиборів до Верховної Ради АРК


У Криму – скандал довкола результатів довиборів до Верховної Ради АРК

Симферополь, 27 вересня 2002 - У Криму знову політичний скандал. Як ми повідомляли, минулої неділі у Симферополі у двох округах відбулися довибори до кримського парламенту, в яких перемогли представники пропрезидентських сил. Однак наприкінці тижня кримський прем’єр Сергій Куницин – до речі, теж представник пропрезидентських сил – заявив про грубі порушення під час виборів, тиск, підкуп і залякування виборців.

Нагадаю, що на довиборах перемогли авторитетний підприємець, народний депутат України, член пропрезидентської фракції “Народовладдя” Лев Міримський – в окрузі №25, та його соратник, підприємець із Києва Василь Хмельницький – в окрузі №30. Результати виборів виявилися досить несподіваними, як і реакція кримського керівництва та місцевих правоохоронних органів. Каже глава уряду автономії Сергій Куницин:

“У тому, що вибори проходили досить брудно – я не сумніваюся. Що на них застосовувалися “чорні” технології – у цьому теж ніхто не сумнівається. І той факт, що прокуратура Симферополя порушила карну справу в 30-му виборчому окрузі – це теж нікого не дивує. Я - за те, щоб переміг найсильніший, але він має перемогти правовим шляхом. А якщо так, як минулої неділі – то ми можемо занадто далеко зайти і в політичному плані”.- сказав Сергій Куницин.

Він знає що каже, бо мова йде про брутальні порушення з боку представників пропрезидентських сил. За словами кримського прем’єра, великі групи осіб через підкуп схиляли виборців до голосування за одного з відомих кандидатів. Сергій Куницин:

“Проведеними заходами був затриманий автобус, де перебували старший групи і ще десять осіб, які за його вказівкою заходили на виборчі дільниці, отримували бюлетені за інших осіб і голосували за вказаного кандидата, за що в автобусі отримували гроші. Люди, які були затримані, дали відповідні свідчення – на користь кого вони працювали і як вони діяли,” – сказав прем’єр. Він також навів ще кілька прикладів, коли невідомі масово завозили виборців з інших округів, або – викреслили зі списків виборців мешканців багатоповерхового будинку, які 31 березня голосували саме в цьому окрузі.

Отож, за фактами перешкоджання здійсненню виборчих прав громадян у перебігу повторних виборов до Верховної Ради АРК у 30-му виборчому окрузі порушена карна справа. Сергій Куницин і спікер Борис Дейч, перебуваючи днями у Києві, зустрілися з президентом Кучмою і доповіли йому про результати довиборів і можливі наслідки такого приходу до кримського парламенту Міримського і Хмельницького. Виглядає так, що тепер президент має вирішити, чи законні результати голосування у Симферополі. Залежно від цього й ухвалюватимуть свої рішення кримська виборча комісія, прокуратура і суди?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG