Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Ірак


ООН – Ірак

Прага, 30 вересня 2002 – У понеділок у Відні розпочалися переговори між представниками ООН та іракською делегацією у справі повернення до Іраку міжнародних військових інспекторів. Тим часом у неділю Конґрес США обговорював текст резолюції у справі Іраку, ухвалення якої в Раді Безпеки ООН вимагає президент Буш.

Під загрозою воєнної операції з боку Сполучених Штатів Ірак 16 вересня погодився відновити міжнародну інспекцію його військових об’єктів без будь-яких попередніх умов. Тому, як підкреслюють оглядачі і представники групи міжнародних інспекторів, на нинішніх переговорах у Відні сторони обговорять лише технічні питання, зокрема розміщення інспекторів на території Іраку, забезпечення їх житлом, канцеляріями, транспортом, засобами зв’язку та іншими необхідними для нормальної праці речами. До групи інспекторів увійдуть понад 60 військових фахівців і цивільних інженерів із ділянок хімічної, біохімічної й біологічної зброї із 27 країн світу.

Окремо, крім цієї групи, до Багдада прибуде 15-особова група фахівців від Міжнародного агентства з питань атомної енергетики зі штаб-квартирою у Відні. До речі, представники агентства теж беруть участь у нинішніх переговорах із іракською делегацією. Завдання фахівців із Міжнародного атомного агентства – зібрати проби ґрунтів, вод і навіть повітря у різних частинах Іраку і перевірити їх на предмет радіації, яка мала би свідчити про близькість ядерних матеріалів або їхню відсутність. Адміністрація США і прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер упевнені в тому, що Ірак, поряд із хімічною й біологічною зброєю, продовжує розробляти ядерну зброю і засоби для її достави.

Слід додати до цього, що президент США Буш і далі вважає нинішні переговори у Відні і згоду Іраку відновити інспекцію за тактичний прийом для того, щоб уникнути удару і виграти час. Однак під час недільних дискусій думки серед американських законодавців поділилися.

На думку супротивників воєнної акції, особливо серед представників демократичної партії, інспекторам ООН слід дати шанс провести цим разом детальну інспекцію в Іраку і лише після провалу такої місії, тобто перешкод з боку Багдада у виконанні інспекції або чергового видворення інспекторів, вдатися до радикальних заходів, зокрема до воєнної акції. Тим часом законодавці від республіканської партії в Конґресі й Сенаті схильні не гаяти часу і підтримати позицію Буша у справі Іраку. Приміром, сенатор-республіканець від Арізони Джон МакКейн під час недільних дискусій висловив упевненість у тому, що наприкінці цього тижня або наступного ситуація з відновленням інспекції в Іраку проясниться настільки, що значна більшість законодавців від обох партій стануть на підтримку вимог президента Буша.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG