Доступність посилання

ТОП новини

Американці мають право знати, чи вони субсидували уряд, що озброював їхніх ворогів – WSJiE


Американці мають право знати, чи вони субсидували уряд, що озброював їхніх ворогів – WSJiE

Прага, 30 вересня 2002 – «З такими друзями, як Україна, чи потрібні вороги?» – запитує автор редакторського коментаря європейського видання американського ділового часопису Wall Street Journal. У сьогоднішньому числі газета подає уривок із розмови, що начебто відбулась між президентом України Леонідом Кучмою та Валерієм Малєвим, головою експортної компанії, яка, ймовірно, здійснила продаж радарної системи «Кольчуга» до Іраку всупереч санкціям ООН.

Якби Саддам отримав зброю від Північної Кореї, це вже був би привід для хвилювань – адже її застосування ставить під загрозу життя американських та британських пілотів, які майже щоденно патрулюють зону заборони польотів в Іраку. Але Україна – це не країна-ізгой. Щороку вона отримує від Америки сотні мільйонів доларів і донедавна була третім за обсягом реципієнтом американської закордонної допомоги, нагадує свої читачам автор редакційного коментаря, що його вміщує європейське видання американського часопису Wall Street Journal.

Але останні події засвідчили, що Сполучені Штати не повинні більше довіряти президентові Кучмі. Його міністр закордонних справ заявив минулого тижня, що президент, може, й дозволив продаж радарної системи Іраку, але її не було доставлено. Поки американські експерти та інспектори ООН з’ясовуватимуть, чи це так, американський оглядач звертає увагу на те, що ще зовсім нещодавно Київ узагалі заперечував автентичність записів. А попередньо опубліковані записи натякали на те, що президент був причетний до вбивства опозиційного журналіста, нагадує газета.

У будь-якому випадку, мовиться в редакційному коментарі Wall Street Journal, Леонід Кучма став джерелом великих розчарувань. Президент, що закликав до радикальних економічних реформ, до тісніших зв’язків зі Заходом, коли його обирали на цю посаду 1994 року, по тому сприяв розвиткові корупції та придушував політичних опонентів.

Проте підтримка України протягом останнього десятиліття, на думку автора редакційного коментаря, не була помилкою. Останній скандал лише нагадує, що західний фланг колишньої російської імперії все ще потребує американської уваги. Білорусь є під владою диктатора, якого США також підозрюють у торгівлі зброєю з Іраком. Росія, хоч і підтримує боротьбу проти тероризму, погрожує Грузії та веде криваву війну в Чечні. І серед цих трьох слов’янських республік лише Україна прагне членства в НАТО та Європейському Союзі.

За нинішнього стану справ це ще не швидка перспектива. Жодна країна, що торгує зброєю з Іраком, не може бути союзником Заходу, наполягає американський коментатор. Проте Захід може вказати Леонідові Кучмі на необхідність поважати демократичні принципи. Опозиція в Україні мала і роз’єднана, але вона намагається тиснути на президента, який займається пошуком наступника. Захід повинен підтримати опозицію, яка хоче запобігти цьому.

Але перш за все уряд у Києві та сам пан Кучма мають бути повністю відкриті щодо того, що сталося з Іраком. Американці повинні дізнатися, чи їхній уряд субсидував країну, що озброює їхніх ворогів. І якщо факт продажу зброї буде доведено, Кучма повинен буде відповісти за це і перед міжнародною спільнотою, і перед власними виборцями, вважає автор редакційного коментаря, що його вміщує європейське видання американського щоденника Wall Street Journal.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG