Доступність посилання

ТОП новини

Бельгійський професор-гінеколог пропонує можливість регулювати стать ембріона


Бельгійський професор-гінеколог пропонує можливість регулювати стать ембріона

Брюссель, 27 вересня 2002 – Після скандалів та диспутів про моральність винаходу клонування тварин та людей на світ з’явився нова, не менш цікава, пропозиція – бельгійського професора, лікаря-гінеколога Франка Комера. Вона полягає в тому, що професор може створювати ембріони дитини «потрібної» статі – на замовлення батьків. Хочете хлопчика? – Прошу! Дівчинку? – Немає проблем. Щоправда, така забаганка коштує 6300 євро.

Професор Ґентського університету Франк Комер займається зокрема плануванням статі дитини ще до її народження. Суть полягає в тому, що вчений бере сперму батька і влаштовує розділення її – окремо на сперму з жіночими X-хромосомами та окремо з чоловічими Y-хромосомами (це для нього робить одна американська компанія). Тоді на вибір батьків Франк Комер запліднює материнську яйцеклітину або жіночою, або чоловічою хромосомою. От вам і виходить або хлопчик, або дівчинка. Така операція коштує 6300 євро. Показник успіху таких операцій для запліднення дівчатками складає 85 – 91%. Для запліднення хлопчиками показник дещо нижчий – успішні операції становлять у середньому 73 – 75%.

Професор тримав свою діяльність ледь що не в таємниці, але в чергу на операцію до вченого Комера записуються жінки з усієї Європи, і всюдисутні журналісти пронюхали сенсацію.

Нинішнім бельгійським законам влаштування статі майбутньої дитини не суперечить. Однак бельгійський Комітет із медичної етики не впевнений, чи широке застосування практики Франка Комера відповідає нормам людської етики і чи не завдасть це соціальної шкоди суспільству. А що, коли всі молоді подружжя захочуть хлопчиків (або навпаки – лише дівчаток)? Адже природа сама регулює пропорційність новонароджених.

Врешті-решт було вирішено винести це на обговорення в бельгійський парламент для ухвалення відповідного законодавства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG