Доступність посилання

ТОП новини

Чеська редакція Радіо Вільна Європа замовкла назавжди


Чеська редакція Радіо Вільна Європа замовкла назавжди

Прага, 1 жовтня 2002 - Цього тижня вийшла в ефір остання передача чеської редакції Радіо Свобода/ Радіо Вільна Європа. Замовкла легендарна радіостанція – так коментують цю подію чеські оглядачі.

Чеська редакція нашої радіостанції має понад півстолітню історію. 1-го травня 51-го року Фердинанд Пероутка розпочав першу передачу так: "Це голос вільної Чехословаччини," і продовжив пророчими словами: "Одна вільна радіостанція в часи диктатури означає революцію." Далі було придушення празької весни військами Варшавського пакту у 68-му році, рух дисидентів у сімдесятих, падіння Берлінського муру і празька оксамитова революція, мирний розподіл Чехословаччини у 93-му році, переїзд радіо з Мюнхена до Праги сім років тому.

Багато чехів, серед яких і президент Вацлав Гавел не приховують емоцій, коли оцінюють доробок наших чеських колег. Під час півстолітнього ювілею Радіо Свобода/ Радіо Вільна Європа, який святкували в Празі минулого року, Вацлав Гавел подякував радіостанції за ту роль, яку вона відіграла у минулому. "За довгі роки комуністичного правління Радіо Вільна Європа було єдиним інструментом вільного обміну інформації, вільної журналістики і єдиним, чи радше головним джерелом зв’язку між опозицією й громадськістю, суспільством, народом," – наголосив чеський лідер.

Після того як умови для розвитку мас медіа в Чехії, Угорщині й Польщі стали вільними, Конгрес Сполучених Штатів, який фінансує нашу радіостанцію, вирішив припинити радіомовлення до цих країн. Але на прохання чеських лідерів, включно з Вацлавом Гавелом, чеська редакція продовжила роботу. Так було до 30 вересня. На жаль, наші ресурси обмежені, пояснює президент Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Томас Дайн і додає, що тепер головна увага радіостанції прикута до Центральної Азії і Близького Сходу.

"Ми стали ще одними жертвами подій 11-го вересня," – це вже коментар чеській пресі Ольги Копецької, останнього директора чеської редакції. Після того як стало відомо про припинення фінансування, вона намагалася знайти гроші у Вашингтоні і заручилася підтримкою таких відомих вихідців із Чехії як колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт, але марно. Деякі колеги Копецької відтепер працюватимуть на чеському державному радіо. А чеська редакція Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа припинила своє існування, дякуючи всім слухачам за увагу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG