Доступність посилання

ТОП новини

Польський прем’єр вирішив не скасовувати візит до України. А американці вирішили прислати до України експертів для розстеження звинувачень — їм в Україні обіцяють показати все, крім таємниць


Польський прем’єр вирішив не скасовувати візит до України. А американці вирішили прислати до України експертів для розстеження звинувачень — їм в Україні обіцяють показати все, крім таємниць

Прага, 1 жовтня 2002 — Прем’єр-міністр Польщі Лешек Міллер таки полетить у п’ятницю до Львова на польсько-український економічний форум і на зустріч зі своїм українським колеґою Анатолієм Кінахом. Так вирішив глава польського уряду після вівторкових консультацій із президентом і міністром закордонних справ Польщі.

На думку керівника польського зовнішньополітичного відомства Влодзімєжа Цімошевіча, зустріч у Львові має економічний і реґіональний характер, а відтак відмовлятися від такого різновиду співпраці не варто.

Польський прем’єр також заявив, що хотів би під час перебування в Україні зустрітися з усіма політичними силами.

У Польщі тривали сумніви щодо доцільності візиту Міллера до України через політичне становище української влади, звинуваченої в можливому продажеві озброєнь до Іраку на порушення санкцій ООН, а також через політичну кризу в Україні. В понеділок почала було розглядатися й можливість скасувати цей візит.

Саме того дня президент Польщі Александр Квасьнєвський знову висловив занепокоєння «болісним» для нього фактом звинувачень проти України — і сподівання, що ці звинувачення не підтвердяться. «А якби з’ясувалося, що щось таки є правдою, то очікуємо, що винні понесуть відповідальність», – додав, за повідомленням польського агентства ПАП, Квасьнєвський — адже можливе порушення Україною ембарґо проти Іраку було б спрямоване врешті й проти Польщі і мало б, за словами польського президента, «далекосяжні наслідки».

А все ж, сказав Квасьнєвський, «Я прихильник того, щоб не повертатися до України спиною» — бо ж «ми знаємо, що люди змінюються, уряди змінюються, а незалежна Україна повинна залишитися назавжди».

Слова гарні — але й стривоженість польської влади чимала. Як коментують польські оглядачі, добрі стосунки з Україною, стратегічним партнером Польщі, є елементом польських державних інтересів — але події останніх днів змушують порушити питання: з якою Україною?

А поки Польща міркує, як їй вибратися в узаєминах із Україною з нинішнього непевного стану, що його польський щоденник «Жечпосполіта» називає «Між Кольчугою й добросусідством», Сполучені Штати Америки теж здійснюють перегляд своєї політики стосовно України й щодо її президента Леоніда Кучми. Одна зі складових цього перегляду — візит до України помічника Державного секретаря США з європейських і євразійських питань Елизабет Джонз.

Її переговори в Києві вже мають перший результат: найближчим часом до України мають прибути експерти зі Сполучених Штатів Америки для спільного американсько-українського розстеження звинувачень у нелеґальному продажеві радарів до Іраку. Так повідомив у вівторок речник міністерства оборони України Костянтин Хівренко після переговорів Елизабет Джонз із міністром оборони Володимиром Шкідченком.

Американська сторона бажала б закінчити розстеження до 15 жовтня.

Елизабет Джонз зустрілася в вівторок і з міністром закордонних справ України, і з президентом Леонідом Кучмою. І, за словами президентової речниці Олени Громницької, Кучма знову запевнив, що Україна жодної зброї на порушення санкцій ООН до Іраку не продавала й готова подати про це необхідну інформацію.

Щоправда, як уточнював секретар Ради національної безпеки й оборони України Євген Марчук, «необхідну» — то все-таки не всю: коли американцям подадуть деякі технічні дані пасивної радарної системи «Кольчуга», назвуть усіх її покупців і посередників у закупах, дадуть здійснити перевірку й на виробництві «Кольчуг» — донецькому підприємстві «Топаз» — тощо, то принаймні «деякі моменти» технічного характеру, «звичайно ж, залишаться таємницею» — так цитує Марчукові слова агентство Франс Прес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG