Доступність посилання

ТОП новини

Перед Міжнародним трибуналом у Гаазі продовжуються слухання екс-президента Югославії Слободана Мілошевича. Підсудний сьогодні перехресно допитував президента Хорватії Стіпе Месича


Перед Міжнародним трибуналом у Гаазі продовжуються слухання екс-президента Югославії Слободана Мілошевича. Підсудний сьогодні перехресно допитував президента Хорватії Стіпе Месича

Белград, 2 жовтня 2002 – Подія викликала широке зацікавлення громадян обох країн.

Мілошевич під час перехресного допитування намагався дискредитувати свідка, стверджуючи, що Месич був хорватським націоналістом й співробітником Служби безпеки. Глава Хорватії такі твердження назвав безпідставними. Щодо цього слід сказати, що сербська преса в часи Мілошевича оприлюднила безліч безглуздих звинувачень Месича, але ніколи не згадувала про те, що він нібито був донощиком.

Стіпе Месич в 1991 році був членом, від травня й головою Президії колишньої Югославії. До вересня згаданого року він постійно перебував у Белграді й часто зустрічався з Мілошевичем та іншими керівниками. Усе-ж, Мілошевич назвав »казками« твердження Месича, що серби за допомогою армії намагалися створити Велику Сербію. У відповідь на це президент Хорватії сказав: “Ваш міністр оборони Велько Кадієвич у час бойових дій прибував на кордони Великої Сербії. Про це свідчить і книжка його спогадів, а також спогади Ваших співробітників”.

В гарячій полеміці перед суддями Месич і Мілошевич подавали чимало фактів про злочини на території Хорватії та Боснії й Герцеговини, звинувачуючи один одного з командної або політичної відповідальності. Колишній президент Сербії наполягає на тому, що серби в Хорватії повстали проти заґребського уряду через дискримінацію. Месич відповів, що хорватських сербів підбурювали Мілошевичеві емісари з Белграда.

Слободан Мілошевич, між іншим, відкинув твердження Месича про роль Збройних сил колишньої Югославії в агресії на Хорватію. Мілошевич сказав: “Коли б я мав контроль над армією, не було б розвалу Югославії й громадянської війни. Нажаль, я не мав контролі над нею”.

Суддя Річард Мей кілька разів нагадував Мілошевичу, що він має захищати себе, а не звинувачувати інших. Усе-ж, екс президент Сербії і Югославії не міняє своєї тактики. А хорватські екстремісти й ветерани війни тим часом звинувачують свого президента Месича через те, що він, на їхню думку, кидається болотом на визвольну війну, оскільки Месич сказав, що і хорватські сили скоїли чимало злочинів.

Отож, процеси перед Гаазьким трибуналом дратують як сербських, так і хорватських шовіністів й учасників війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG