Доступність посилання

ТОП новини

Таємниці бюджетного двору


Таємниці бюджетного двору

Київ, 3 жовтня 2002 - Останнім часом в Україні увага ЗМІ, а відтак – і громадськості зосереджена на низці подій, які без перебільшення можна назвати знаковими. Згадаймо хоча б масштабну акцію опозиції “Повстань, Україно!” чи скандальну історію з протиракетною системою “Кольчуга”. Наразі до цього ряду додається ще й тема цензурного тиску на ”медіа” з боку влади.

На цьому яскравому подієвому тлі питання Урядового проекту Бюджету на наступний рік можуть видатися досить рутинними, цікавими лише вузькому колу фахівців. А тим часом, це не так. Про що, зокрема, й засвідчила прес-конференція лідера партії “Реформи і порядок” Віктора Пинзеника, яка мала форму зустрічі-діалогу з журналістами і називалась майже по-домашньому - “Реформи за кавою”.

Урядовий проект бюджету характеризується непрофесійністю і навіть цинізмом. Утім, в чому ж, на думку пана Пинзеника, полягає цинізм і унікальна шахраюватість проекту? Якщо не вдаватися в деталі, то загальна характеристика досить проста. А саме: економіка зростає, а реальні доходи зведеного бюджету зменшуються. Так, на думку економіста Пинзеника, не буває:

«За 8 місяців цього року бюджет отримав 38, 6 млр гривень. Останні місяці бюджет отримає не менше 5 млрд. Отже до кінця року – план 59 і 3, і ми вийдемо на 59 і 3. Бюджет планується на рівні 62,6. Якщо врахувати тільки інфляційну складову, а уряд планує ріст цін на 7, 7; - перемножте 59, 3 на 7, 7 - вийде цифра більша, ніш доходи бюджету.»

Тобто, виходить, що реальні доходи бюджету наступного року менші, ніж цього року. Виникає питання – із якого дива? Адже, як зазначив Віктор Пинзеник, в Україні начебто не передбачається жодних стихійних лих, та й воєн з Америкою чи Росією вона не планує. До того ж, незмінною лишилась податкова система: «Навіть по самому гіршому місяцю – січень, то втрата доходів бюджету – майже мільярд доларів. Це запас невідомо для яких цілей, створений урядом.»

Загалом же, на думку пана Пинзеника, за найскромнішими підрахунками, урядом приховано 4 із половиною мільярда гривень. І це в той час, коли доходи ключових бюджетних секторів, зокрема, в медицині й освіті, зменшуються. Натомість, Віктор Пинзеник убачає можливість фінансування освіти, медицини та інших сфер не лише за рахунок прихованих доходів. Це скасування пільг, збільшення реальної плати на нафту, тощо. Навіть збільшення зарплатні медикам та освітянам на 73%, на думку пана Пинзеника, за рахунок зростання податків додасть до бюджету один мільярд гривень. Загалом же, сума доходів з урахуванням усіх пропозицій може скласти 8, і 6 млрд. гривень: «Я не розумію тих депутатів, які дозволять собі натиснути кнопку “за”. Треба мати елементарне співчуття перед тими мільйонами українців, які ледве зводять кінці з кінцями. Одні хочуть красти, а другим дозвольте тоді зменшити пайку хліба на столі»

Така ось арифметика. Питання ж про те, наскільки вона реальна, залишається відкритим. Слово за фахівцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG