Доступність посилання

ТОП новини

У намаганні досягти роззброєння Іраку президент Сполучених Штатів Джордж Буш отримав вагому підтримку в Конгресі США


У намаганні досягти роззброєння Іраку президент Сполучених Штатів Джордж Буш отримав вагому підтримку в Конгресі США

Вашингтон, 3 жовтня 2002 - У намаганні досягти роззброєння Іраку президент Сполучених Штатів Джордж Буш отримав вагому підтримку в Конгресі США. Білий Дім та лідери Палати представників й Сенату Конгресу Сполучених Штатів досягли домовленості щодо тексту конгресової резолюції стосовно Іраку.

«Ухвала про підтримку Конгресу покаже нашим друзям й так само ворогам рішучість Сполучених Штатів. Режим у Багдаді знатиме, що лише повне виконання усіх вимог Організації Об’єднаних Націй - це єдиний вибір, й обмеженими є часові строки для такого вибору,» – заявив президент Джордж Буш після досягнення домовленості з представниками Конгресу щодо підходів до вирішення іракської проблеми.

Лідерство Америки та готовність застосувати силу, підтверджені Конгресом, - це найкращий шлях щоб запевнити виконання вимог та уникнути конфлікту. Саддам Хусейн повинен бути роззброєний – щодо цього немає дискусій. «Однак, якщо він обере інший шлях, продовжуватиме нехтувати вимогами, застосування сили ймовірно стане неминучим,» – попередив Буш й уточнив, що слід подолати і терористичні угруповання, і терористичні країни, адже, за його словами, вони є “різними обличчями того самого зла”.

Спікер Палати представників, конгресмен, республіканець Денис Гастерт у Білому Домі наголосив на тому, що буде зроблено усе, щоб не допустити до трагедій аналогічних до тих, що сталися торік 11-го вересня у Нью-Йорку та в Пентагоні.

“Ми зробимо усе в наших силах, щоб це не повторилося цього,» – заявив спікер Денис Гастерт.

«Застосування, продовження виготовлення Іраком озброєнь масового знищення в поєднанні з намаганнями терористів отримати таку зброю створює виняткову, вагому загрозу нашій національній безпеці. Багато з нас вважають, що слід усунути цю загрозу дипломатичним шляхом, якщо це можливо, збройним шляхом - якщо це необхідно,» – заявив конгресмен Ричард Гепгард, лідер законодавців від Демократичної партії.

Тепер у Конгресі Сполучених Штатів іде обговорення резолюції щодо Іраку, яку американські законодавці планують схвалити через кілька днів. Президент США Джордж Буш у четвер знову заявив, що збройний підхід є останнім із заходів усунення іракської проблеми. Він ще раз підтвердив зусилля Білого Дому сформувати широку коаліцію країн, які усвідомлюють загрозу Багдада для регіону та світу.

Після ознайомлення Ради безпеки ООН із віденськими домовленостями щодо технічних аспектів повернення міжнародних інспекторів на іракську територію у п’ятницю доктор Ганс Блікс, голова команди інспекторів ООН, прибуде до Вашингтона щоб ознайомити з цим документом й американське керівництво. Сполучені Штати наголошують на тому, що ще до повернення інспекторів ООН необхідно ухвалити нову жорстку резолюцію в Раді безпеки, яка визначила б терміни її здійснення та заходи у випадку відмови Багдада виконати усі положення цієї резолюції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG