Доступність посилання

ТОП новини

Візит Кучми до Індії: коментарі індійських оглядачів


Візит Кучми до Індії: коментарі індійських оглядачів

Прага, 3 жовтня 2002 – Цей рік має стати роком поновлення стратегічного партнерства між Україною і Індією. Таке сподівання висловив президент Леонід Кучма, який зараз перебуває у цій країні. Але чи виправданий такий оптимізм?

В Індії вже знають про скандал із "Кольчугами". Там розуміють і те, що крім Вашингтона, індійське турне Леоніда Кучми не до вподоби й Москві, яка вважає Україну за конкурента в оборонних і комерційних контрактах. Тим паче, що Росія сама, ще з радянських часів, звикла грати першу скрипку на індійському півострові.

Відносини між Києвом і Делі різко погіршилися 96-го року, коли Україна вирішила продати партію танків Пакистану – давньому суперникові Делі у регіоні. Не задоволені були індійці і в травні 98-го року, коли Україна приєдналася до інших держав і засудила ядерні випробування Індії. Але нинішній візит президента України, перший за вісім років, почав був вселяти надію у те, що крига у двосторонніх відносинах нарешті скресає. Тим більше, що в Києва є, що запропонувати Делі – це участь Індії у виробництві українсько-російського літака АН, українські судна і проект модернізації індійських танків. Понад 70 відсотків військової техніки Індії – радянського чи російського виробництва і ринок для української продукції (наприклад, танкових двигунів) там дуже перспективний.

Наразі в Індії висловлюють різні припущення стосовно того, як вплине скандал із "Кольчугами" на результати візиту української делегації. Як пише індійська англомовна газета "Телеграф," виглядає, що президент Кучма зараз став улюбленим хлопчиком для биття у Вашингтоні. Ця газета переконана, що Делі не зважає на позицію американців і росіян, та робитиме все можливе, аби візит Кучми був успішним. Про це свідчить рівень зустрічей і навіть прийняття, що його на честь гостей з України 3-го жовтня дав індійський президент. Оглядачі очікують, що Київ підтримає членство Делі в Раді безпеки ООН, а Делі - плани Києва стати членом Світової організації торгівлі.

Інша справа, такі важливі для України військові контракти. Джерела в індійському уряді розповіли газеті "Гіндустан Таймс," що під час візиту української делегації йтиме мова не про американські звинувачення, а виключно про двосторонню співпрацю, але дані Вашингтона про те, що Кучма особисто дав згоду на продаж зброї Іраку, можливо вплинуть на результати індійсько-українських переговорів у сфері оборони. Настрій у Делі зіпсовано, кажуть поінформовані джерела. Про те, чи підтвердяться ці дані, ми знатимемо вже дуже скоро. А тим часом офіційний Делі про оборонний аспект візиту українського керівника взагалі не згадує.

Як би там було, місцеві спостерігачі зазначають, що для Індії важливі контакти з Україною. Вони наголошують на тому, що Україна відіграє важливу роль в СНД, і звертають увагу на плани Києва стати членом НАТО. Щоправда, впадає в очі і те, що наразі в Індії не так добре знають українські реалії. Так, зокрема, в одній з публікацій керівника українського зовнішньополітичного відомства Анатолія Зленка називають Володимиром, а про 2010 рік упевнено говорять як про рік вступу України до НАТО, хоча такого рішення, звісно, ще ніхто не ухвалював.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG