Доступність посилання

ТОП новини

У Боснії і Герцеговини в суботу 5 жовтня відбудуться президентські, парламентські й кантональні вибори


У Боснії і Герцеговини в суботу 5 жовтня відбудуться президентські, парламентські й кантональні вибори

Белград, 4 жовтня 2002 – 2,3 мільйона виборців обиратимуть трьох членів державної Президії, депутатів до трьох парламентів та місцеві органи влади. Кандидатів балотувало 57 політичних партій та дев’ять коаліцій.

Політична система Боснії й Герцеговини належить до найскладніших у світі й не диво, що цю країну інколи називають експериментальною. Конституцію Боснії і Герцеговини під час Дейтонських угод підготували закордонні дипломати, які намагалися задовольнити як правлячі олігархії трьох народів, так і тодішніх президентів Сербії і Хорватії Слободана Мілошевича й Франьо Туджмана.

Формально єдина Боснія і Герцеговина складається з двох частин: Федерації, в якій більшість населення становлять мусульмани й хорвати та Республіки Сербської. Держава має Президію в якій є один мусульманин, один хорват та один серб. У Федерації є свій парламент і уряд, в Республіці Сербській також. Нарешті, є й Парламентська асамблея та нею обраний Кабінет міністрів Боснії й Герцеговини. А некоронованим володарем країни є представник міжнародного співтовариства, якого призначають ООН і Європейський союз. Наразі цю посаду займає британський дипломат Педді Ешдаун.

У суботу 2,3 мільйона виборців обиратимуть депутатів до кантональних віч, до Парламентської асамблеї та парламентів Федерації й Республіки Сербської, а також членів державної Президії. Через це окремі оглядачі напівжартома кажуть, що кожному виборцеві буде необхідний радник, який допоміг би розібратися з великою кількістю бюлетенів, тобто кандидатів. За регулярністю буде стежити понад сім тисяч спостерігачів. Стільки ж буде і кандидатів у депутати.

Згідно з опитуваннями, більшість мусульман проголосує за партії, які виступають за збереження єдиної Боснії й Герцеговини й розширення повноважень центральних органів влади у Сараєво. Щодо сербів і хорватів, вони підтримують Сербську демократичну партію відносно Хорватську демократичну спілку. Йдеться про партії, які під час війни боролися за приєднання сербських країв до Сербії, а хорватських до Хорватії. Тепер їхньою метою є якомога більше обмежити центральну владу.

Майже половина виборців – біженці, тобто особи, які ні сім років після війни не в змозі повернутися у свої колишні домівки. Через це попередні результати буде оприлюднено наступного тижня, а остаточні після 20 жовтня. Більшість оглядачів у Сараєві вважає, що Боснія й Герцеговина й після суботніх виборів залишиться поділеною та що основним гарантом її стабільності й територіальної цілісності є міжнародні сили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG