Доступність посилання

ТОП новини

Ірак, Близький схід та інше


Ірак, Близький схід та інше

Прага, 4 жовтня 2002 – Минулий тиждень пройшов під знаком дальших дискусій у справі Іраку, тому наш нинішній огляд подій минулого тижня буде присвячено головно цій темі. Ми коротко заторкнемо також ситуацію на Близькому сході і на індійсько-пакистанському кордоні.

Почнемо від старої, вже добре відомої слухачам теми – дискусій у справі нової, ультимативної резолюції Ради безпеки ООН, яка надала б адміністрації Буша право автоматичного удару по Іраку у випадку невиконання вимог роззброєння режиму Саддама Хусейна. Усупереч очікуванням, протягом тижня так і не вдалося дійти згоди щодо нової резолюції ООН, а також узгодити спільні дії Ради безпеки й конгресу США. Таким чином на сьогоднішній день зусилля ООН, адміністрації США й конгресу пішли у різних напрямках. На початку тижня Рада безпеки ООН домовилася у Відні з іракською офіційною делегацією про повернення міжнародних інспекторів і нині намагається якомога швидше відновити інспекцію. Тим часом адміністрація США, як, зрештою, і Великобританія домагаються ухвалення в Раді безпеки нової ультимативної резолюції ще до надіслання інспекторів до Іраку. У п’ятницю до Вашингтона прибув керівник групи міжнародних інспекторів Ганс Блікс, щоб обговорити цю проблему з держсекретарем США Пауелом та іншими представниками адміністрації. Вашингтон сподівається переконати представників ООН у потребі ухвалити нову резолюцію, бо попередні резолюції не передбачають інспекції восьми президентських палаців Саддама Хусейна, в яких можуть бути заховані військові лабораторії.

Постійні члени Ради безпеки ООН Росія, Китай і Франція, хоча прямо не відкинули ідеї нової резолюції, виступають проти неї. Канцлер Німеччини Шредер у середу після переговорів із президентом Франції Шіраком знову заявив, що він не підтримає жодної воєнної акції США в Іраку, навіть коли таку акцію схвалить Рада безпеки ООН. Зі свого боку Шірак теж виступив проти нової резолюції ООН, яка передбачала би автоматичний воєнний удар по Іраку.

Ці розходження заохотили Ірак до поновного протистояння. Віце-прем’єр Іраку Тарік Азіз назвав вимоги США й Великобританії неприйнятними. Тому оглядачі передбачають дальші проблеми й продовження дискусій. Багато, однак, залежатиме від рішення конгресу США, де тривають дискусії у справі конгресової резолюції, яка дозволила президентові Бушу застосувати силу проти Іраку у випадку непідпорядкування вимогам ООН. Провідні законодавці протягом тижня висловили думки, що обом палатам конгресу вдасться дійти компромісу у цій справі і, можливо, наступного тижня президент Буш отримає таку згоду. Буш тим часом привітав попередню узгодженість між лідерами конгресу в справі проекту резолюції, яка надасть йому широкі повноваження для здійснення воєнної акції проти Іраку. Представники адміністрації США назвали навіть попередній термін можливої операції – січень або лютий наступного року.

Тим часом на Близькому сході, хоча минулого тижня обійшлося без терористичних актів і значних збройних сутичок, напруження, дрібні перестрілки й рейди ізраїльських сил безпеки в пошуках організаторів терористичних актів тривають На початку тижня ізраїльські підрозділи зняли осаду штаб-квартири палестинського лідера Арафата в Рамаллі, де, за ізраїльськими даними, із двохсот осіб заховалися 50 бойовиків та організаторів попередніх терористичних актів на території Ізраїлю. На Заході гостро скритиковано прем’єр-міністра Шарона за те, що він, наказавши оточити будинок Арафата, знову підняв авторитет скорумпованого палестинського лідера і підірвав зусилля поміркованих палестинських політиків, які намагаються оновити керівництво автономії.

Протягом тижня, а точніше в середу серед інших палестинських екстремістів ізраїльські підрозділи заарештували лідера Арабського фронту визволення й діяча очолюваної Арафатом Організації визволення Палестини Раката Салема. В обов’язки Салема входив серед іншого розподіл фінансової допомоги родинам палестинських терористів-самовбивць із фонду, який заклав для цієї мети іракський диктатор Саддам Хусейн. Згідно із правилами цього фонду, родина кожного терориста-самовбивці одноразово отримувала 25 тисяч доларів.

Минулого тижня президент Буш оголосив також про переведення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалима. Арафат і лідери мусульманських країн скритикували це рішення США. Тим часом члени ізраїльського кабінету міністрів скритикували пропозиції британського прем’єра Тоні Блера, які передбачають відновлення мирних переговорів із палестинцями до кінця цього року. Блер заявив також про свою підтримку ідеї створення палестинської держави в попередніх кордонах, тобто які існували до 67-го року.

На закінчення варто сказати кілька слів про становище в індійському штаті Кашмір, де триває підготовка до виборів, і уздовж індійсько-пакистанського кордону. Протягом тижня напруження тут не спадало. Індійські солдати застрелили на кордоні 8 ісламських бойовиків, які намагалися проникнути до Кашміру з території Пакистану. Тим часом у самому Кашмірі поліція розшукує ісламських терористів, які минулого вівторка обстріляли пасажирський автобус, убивши теж вісьмох людей. Кашмірські ісламські сепаратисти, які намагаються відірвати штат від Індії, тепер докладають зусиль, щоб зірвати вибори до місцевих органів влади на початку наступного тижня.

Тим часом обидві сторони звинувачують одна одну у провокуванні конфлікту і залякують одна одну вжиттям військової сили. У п’ятницю Пакистан улаштував випробування балістичної ракети далекого засягу «земля-земля». Індійські керівники у Делі осудили випробування, назвавши його «пропагандистським показом» перед загальними виборами в Пакистані, які теж відбудуться наступного тижня. Проте вже через кілька годин Індія теж провела пробний запуск ракети «земля-повітря».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG