Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан – рік пізніше


Афганістан – рік пізніше

Прага, 7 жовтня 2002 – У понеділок західні оглядачі широко відгукнулися на першу річницю воєнного удару США по режиму талібан і терористичнiй мережі Аль-Кайда в Афганістані. Коментатори аналізують зміни, які відбулися у цій країні протягом року, а також уроки, які принесла ця операція в боротьбі з міжнародним тероризмом.

Британська газета «Ґардіян» за вікенд аналізує теперішню ситуацію в Афганістані, що склалася протягом останнього року. Головним елементом цієї ситуації газета вважає триваючy відсутність стабільності і фінансових засобів для відбудови країни. Підготовка США до іншої воєнної операції в регіоні, тобто проти Іраку, підкреслює «Ґардіян», відволікає увагу і кошти на гуманітарні потреби Афганістану і на його відбудову. Дев’ять місяців тому, веде далі газета, західні країни-донори пообіцяли в Токіо надати допомогу на відбудову економіки Афганістану у 5 мільярдів 200 мільйонів доларів. Досі сюди надійшла лише незначна частина обіцяних коштів. Тим часом тут триває воєнна операція. Американським підрозділам поки що не вдалося виявити місцеперебування лідера талібану мулли Омара. Місцеві ватажки, як і раніше, продовжують міжусобиці в боротьбі за владу у провінціях. На думку газети, для стабілізації Афганістану західні країни-донори повинні розширити миротворчу місію і поза Кабулом, а також збільшити обіцяну допомогу. Крім того, пише на закінчення «Ґардіян», поки Сполучені Штати не виконають своїх зобов’язань перед Афганістаном, вони повинні забути про початок нової війни.

Коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ» Томас Авенаріус порушує іншу проблему Афганістану. Від сьогодні тут в обігу нова валюта – афгані, яка мала би запобігти галопуючій інфляції. Цей факт, на думку автора, мав би зіграти позитивну роль у стабілізації країни. Проте до політичної й економічної стабілізації, як вважає Авенаріус, шлях ще надто далекий. Однією із причин цього автор вважає недотримання обіцянок з боку західних країн-донорів. Не надали конструктивної допомоги і Сполучені Штати, веде далі автор, які тепер зайняті поборюванням решток талібану та Аль-Кайди, а не розмовами про відбудову цієї країни. Автор перестерігає перед серйозною небезпекою, яку несе нехтування проблемами цієї країни, що дає чимало поживи для поширення ісламського фундаменталізму на Близькому сході. Убогість і брак гарантій безпеки, закінчує коментатор німецької газети «Зюддойче цайтунґ», служать добрим ґрунтом для закликів ісламських екстремістів.

Інші західні газети порушують проблему поновної масової втечі афганського населення до Пакистану у зв’язку із браком харчів, міжусобними сутичками у провінціях і холодами, що наближаються із приходом зими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG