Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі виступив проти обрання Леоніда Кучми головою Ради глав держав СНД


Президент Білорусі виступив проти обрання Леоніда Кучми головою Ради глав держав СНД

Мінськ, 8 жовтня 2002 - “Лукашенко проти Кучми” – так прокоментували білоруські незалежні засоби масової інформації відмову президента Олександра Лукашенка погодитися з пропозицією його російського колеги Володимира Путіна обрати головою Ради глав держав СНД Леоніда Кучму.

У спеціальному повідомленні прес-служби білоруського лідера зазначається, що Олександр Лукашенко наголосив: що питання про зміну голови Ради президентів “не має вирішуватися спонтанно”.

Тепер главою ради президентів є сам Путін, і це була його пропозиція передати ці обов'язки українському президентові.

Колишній спікер верхньої палати білоруського парламенту, а нині голова однієї з його комісій Павло Шипук, коментуючи такий розвиток подій, заявив, що ротацію голови Ради глав держав СНД передбачено відповідними документами. “А Україну назвали тому, що Леонід Кучма запропонував економічний потенціал своєї країни”, – сказав білоруський депутат і додав, що підписання Росією та Україною угоди про створення газотранспортного консорціуму свідчить про поглиблення співпраці між двома дружніми слов'янськими державами.

Проте Павло Шипук повторив аргументацію президента Лукашенка, нагадавши, що Україна є не повноправним членом СНД, а лише асоційованим. “Не всі документи нею ратифіковано, проте це є чисто технічним моментом, який легко улагодити”, – сказав Павло Шипук, голова комісії білоруської Ради Республіки.

Незалежні засоби масової інформації Білорусі зазначають, що ініціативу Путіна обрати Кучму головою Ради президентів СНД підтримали лідери Казахстану, Грузії, Азербайджану та Киргизії. Проте з цим не погодилися президенти Узбекистану, Вірменії та Білорусі.

Мінський інтернет-сайт “Хартія-97”, зокрема, зазначає, що білоруський лідер Олександр Лукашенко виступив проти кандидатури Леоніда Кучми не лише тому, що він проти російсько-українського альянсу, але й тому, що він ображений на Володимира Путіна, який раніше пропонував усім областям Білорусі вступити до складу Російської Федерації

На думку білоруських спостерігачів, Лукашенко сам би хотів отримати пропозицію від Путіна очолити Співдружність, проте на саміті в Кишиневі виявилося, що для Росії важливішим є газова угода з Україною, ніж поліпшення стосунків із Білоруссю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG