Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація на «Свободі»: Порядок виходу із громадянства України


Юридична консультація на «Свободі»: Порядок виходу із громадянства України

Київ, 8 жовтня 2002

Володимир Ляшко

У сьогоднішньому випуску юридичної консультації ми розглянемо листа нашої слухачки з Донецька Марини Чиганець. Вона дивується складністю процедури виходу з громадянства України, із якою зіткнулася її знайома, котрій виповнилося 83 роки.

Літня жінка вимушена виїхати на постійне місце проживання до Росії, де живуть її діти. Але їй поставили низку вимог: оформити виписку для виїзду на постійне місце проживання, подати відповідну заяву, подбати про оформлення пенсійних документів і т.д. Хвора й немічна 83-річна сусідка поїхала до Росії, так і не оформивши цих паперів. «Як же їй бути? - запитує у листі наша слухачка. - Невже для таких літніх людей немає ніяких пільг?»

Відповідає наш юридичний консультант Валентина Позинич.

Валентина Позинич

У зв’язку з цим треба сказати, що ніяких виключень, ніяких особливостей набуття громадянства, чи припинення громадянства, чи виписки, чи виїзду для осіб похилого віку немає, законодавством не передбачено. Для всіх існує єдиний порядок виходу із громадянства.

Це досить складна процедура. Вона спрямована на те, щоб запобігти можливості такої ситуації, коли людина виходить із громадянства однієї країни і не набуває громадянства іншої країни і, таким чином, набуває статусу особи без громадянства.

За нашим законом про громадянство, з громадянства, звичайно, можна вийти, але треба написати про це заяву встановленої форми й заява ця буде розглянута. Заява пишеться на ім’я президента, тому що лише президент має право ухвалювати рішення про припинення громадянства, чи про набуття громадянства України. Перевіряються підстави, які дають, чи не дають можливості задовольнити це прохання. Є певні обмеження і лише тоді, на підставі висновків усіх тих органів, які проводять перевірку цієї заяви, ухвалюється рішення про припинення громадянства.

Проте, треба мати на увазі ще таку річ: громадянство може бути припинене за заявою громадянина України в тому випадку, коли є докази того, що він став громадянином іншої країни, або ця інша країна, в даному випадку Росія, надала громадянину документ про те, що він може стати громадянином Росії після припинення громадянства в Україні. Без цих документів припинити громадянство на підставі заяви громадянина не можна.

Ще є один такий варіант, коли людина виїжджає на постійне місце проживання до Росії, будучи громадянином України ( до речі, у нас безвізовий режим виїзду до Росії). Якщо за законами Росії ця людина набуває громадянства російського, то сам цей факт є фактом вибуття з громадянства України.

Що стосується стривоженості слухачки з приводу того, чи матиме вона право на отримання пенсії, призначеної в Україні, то тут слід зазначити, що відповідно до статті 92 закону про пенсійне забезпечення громадянам України, які виїжджають на постійне місце проживання за кордон, виплачується пенсія наперед за 6 місяців. В подальшому виплата пенсії, призначеної в Україні, проводиться лише в тих випадках, коли пенсія призначена у зв’язку з каліцтвом, чи професійним захворюванням. В інших випадках пенсія, призначена в Україні не виплачується.

Але ті особи, які виїхали в Росію, не залежно від того, набули вони громадянства російського, чи не набули, якщо вони там постійно проживають, їм призначається пенсія за законами Росії. Отже, тут такої великої проблеми і підстав для тривоги й стурбованості немає.

Володимир Ляшко

Це була рубрика «Юридична консультація на «Свободі». Щовівторка і щосереди слухайте її у програмі «Демократія й держава». Свої запитання формулюйте чітко й лаконічно. Телефон у Києві 490 29 00.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG