Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси


Огляд української преси

Київ, 9 жовтня 2002 – “Не біймося націоналізму” – у публікації під таким заголовком газета “Україна молода” друкує інтерв’ю з народним депутатом Павлом Мовчаном. Розмірковуючи над причинами, котрі привели Україну до економічного та морального занепаду, парламентарій зауважує, що одним із перших кроків на оздоровлення державності повинно бути формування національно свідомої еліти – а також боротьба за національно свідому владу. Адже сьогодні вже стало очевидно, наголошує парламентарій, що держава без національного компоненту просто немислима.

У цьому ж числі “Україна молода” друкує публікацію, присвячену діяльності Української повстанської армії. Матеріал називається “Правда про УПА”.

Продовжує тему УПА газета “День”. Часопис переконаний, що відгомін непримиренного протистояння за західних теренах України в 30–50-х роках ХХ століття і досі відчутною мірою впливає на розвиток суспільства. Протилежні за змістом оцінки діяльності ОУН і УПА часто використовуються політиками як розмінна карта в своїх приватних інтересах. Крім того, ні Верховна Рада, ні уряд України так і не спромоглися виробити чітку офіційну позицію з цього питання. Загалом же, на думку газети, стан історичної науки в Україні є віддзеркаленням стану суспільства, що не позбулося стереотипів тоталітарної системи, і в першу чергу – упередженості проти інакомислячих. Це наголошеноя в статті “Чи не час припинити громадянську війну ідей?”

Традиційно газета висвітлює і коментує події в мистецькому житті України. Сьогодні увага щоденника прикута до вітчизняного кінематографа. Про нього – читайте в статті “Кінотворчість нагадує домну. Згасиш її – і піч може зупинитися назавжди”.

А ось кореспондент газети “Молодь України” намагається з’ясувати, що трапилося б в Україні, якби в ній провести вибори за німецьким законодавством. Довідатися про це можна з публікації “Українська демократія із купола Бундестагу”.

Тим часом, як інформує газета “Вечірні вісті”, українські лікарі-психіатри вже не перший рік говорять про погіршення загального психічного здоров’я нації. Вони стверджують, що головна причина розладу у більшості людей – соціальні причини. Подробиці читайте в статті “Україна поступово втрачає глузд”.

Можливо, саме втратою здорового глузду можна пояснити дії херсонських ветеринарних прикордонників. Як інформує газета “Сільські вісті”, нещодавно вони вчинили своєрідну інквізицію, спаливши на вогнищі 14 екзотичних африканських папуг лише через те, що вони були привезені без супровідних документів. Інакше як безглуздою жорстокістю цей “запобіжний засіб” не назвеш навіть із огляду на суворі відомчі інструкції, пише газета. Зрештою, йдеться не лише про антигуманну акцію. Адже перевірених папуг можна було конфіскувати й продати. Ціна одного такого птаха на українському ринку сягає 15 тисяч гривень. Тепер до “вчинку” ветеринарів прицінюється прокуратура.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG