Доступність посилання

ТОП новини

Лешек Міллєр про запрошення Польщі до ЄС


Лешек Міллєр про запрошення Польщі до ЄС

Варшава, 10 жовтня 2002 - Оголошення вчора результатів аналізу Європейської Комісії на тему підготовленості країн-кандидатів до членства в ЄС, більшістю у Польщі було сприйнято з ентузіазмом. Оскільки у висновках звіту Комісії Польщу вказано серед 10 країн, які готові до вступу в Європейський Союз, представники польських еліт та засоби масової інформації розцінили цей факт, як запрошення до ЄС.

Практично всі вищі посадові особи Польщі позитивно прокоментували звіт Європейської Комісії, котрий містив у собі рекомендацію прийняти в ЄС десять нових членів, втім і Польщу. А польський прем'єр-міністр Лешек Міллєр навіть присвятив цьому свій виступ у прямому ефірі першого каналу публічного телебачення. Лешек Міллєр оцінив факт запрошення Польщі до ЄС, як великий успіх «всієї країни, громадян Речіпосполитої, успіх усіх польських урядів, президентів та парламентів». Більш стриманою була реакція міністра з питань євроінтеграції Данути Хюбнер, котра підкреслила, що Польща добре виглядає у звіті, однак закликала не легковажити негативних зауважень.

У звіті Європейської Комісії серед головних польських негативів названо занедбання у сільському господарстві, повільну реструктуризацію промисловості та корупцію. За словами Данути Хюбнер ці негативи становлять тільки незначний відсоток зі всієї оцінки, виставленої Польщі і їх, значною мірою можна буде усунути ще до закінчення переговорного процесу.

Однак, не всі політичні сили у Польщі розцінюють стан переговорів між Польщею та ЄС, як успіх. На підтвердження цього партія «Самооборона», котра в парламенті залежно від ситуації виконує роль то союзника правлячого лівого блоку, то опозиції до нього, вчора подала до прокуратури заяву про скоєння злочину представниками польського уряду, які ведуть переговори з Європейською Комісією. На думку «Самооборони» група урядовців, серед яких називалися імена міністрів сільського господарства та закордонних справ, діють на шкоду польської держави тим, що не можуть домогтися від Євросоюзу згоди на 100% безпосередні субсидії для польських фермерів.

Однак, в Польщі добре розуміють, що доля членства Польщі в ЄС вирішуватиметься не у столичній прокуратурі, а на всенародному референдумі з цього питання, проведення якого заплановано на травень наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG