Доступність посилання

ТОП новини

Новий виборчий закон для Криму – влада знову наполягає на мажоритарній системі


Новий виборчий закон для Криму – влада знову наполягає на мажоритарній системі

Симферополь, 10 жовтня 2002 - У Симферополі триває дискусія про те, яким бути новому виборчому закону для автономної республіки. В середу у місцевому парламенті відбулися депутатські слухання на цю тему: влада знову наполягає на мажоритарній системі, тоді як права і ліва опозиція – на пропорційній.

Депутатські слухання з приводу нового законопроекту про вибори до місцевого парламенту, які відбулися у Верховній Раді автономії, показали, що кримська влада ігнорує пропозиції Президента України Леоніда Кучми про реформування політичної системи в державі. В усякому випадку, чільні керівники автономії, які представляють пропрезидентські політичні сили, а саме – член НДП, прем’єр-міністр Криму Сергій Куницин та активіст Партії Регіонів, віце-спікер Василь Кисельов – заявили, що Крим, цитую: це не держава, і те, що може бути на рівні держави, не завжди прийнятне для Автономної Республіки Крим і до парламенту, який переважно працює на непрофесійній основі”, кінець цитати.

Мова йде про виборчу систему в Криму, і на відміну від тієї, що президент Кучма пропонує для України та органів місцевого самоврядування, кримські посадовці заявляють про доцільність збереження в автономії мажоритарної системи. В середу, зокрема, за це висловилися і Сергій Куницин, і Василь Кисельов. Загалом зараз обговорюється 8 законопроектів, чотири з яких передбачають змішану виборчу систему, а по два – пропорційну й мажоритарну.

За змішану систему - висловився впливовий народний депутат України Лев Міримський і близька до нього партія “Союз”. А представник “Нашої України”, 1-й заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на слуханнях підтримав законопроект, підготовлений народним депутатом України Юрієм Ключковський, який крім змішаної системи пропонує запровадити квотування для етнічних меншин. Зокрема, 7 місць у квоті для кримських татар і 2 – для кримчаків, караїмів, болгар, вірмен, греків і німців. Водночас, пан Чубаров висловився категорично проти мажоритарної системи і заявив, що у випадку несприйняття депутатами квот, слід зупинитися на пропорційній системі, яка є “більшим благом” для Криму ніж інші.

На пропорційному принципі виборів в автономії наполягають також кримські комуністи. Минулого тижня їхній лідер Леонід Грач виступив з відкритим листом до кримських депутатів, що був опублікований в деяких місцевих газетах під промовистою назвою: “Кого бояться політичні сутенери й повії?”. Екс-спікер констатує, цитую: “мажоритарна” потрапила до рук політичних сутенерів, які не знають, що таке совість і честь, які перекуповують за гроші голоси виборців і які нехтують волею народу. Минулі вибори стали викриттям трансформації мажоритарної системи в антидемократичну”, кінець цитати.

І хоча думки учасників слухань розділилися, робоча група Верховної Ради Криму, очолювана віце-спікером Василем Кисельовим, зупинилася на мажоритарній системі. Утім, закон ухвалюватимуть не в Симферополі, а в Києві. І – час покаже, як поставиться до кримської “мажоритарки” пропрезидентська більшість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG