Доступність посилання

ТОП новини

Чехи і словаки не приховують задоволення: з Брюсселю надійшло запрошення до Європейського Союзу


Чехи і словаки не приховують задоволення: з Брюсселю надійшло запрошення до Європейського Союзу

Прага, 10 жовтня 2002 - У Празі оцінку Брюсселю щодо досягнень Чеської Республіки на шляху до ЄС політики назвали іспитом. Тепер вони з гордістю заявляють, що чехи цей іспит подолали. Мрія про Європу набирає реальних обрисів. Європейські аналітики відзначили, що реформи, проведені в Чехії у галузі економіки, державного управління і чинного законодавства приблизили цю країну до рівня вимог ЄС. Ще недовго, мова про початок 2004 року, і Чеська Республіка може стати повноправним членом Європейського Союзу. За умови, однак, що вступ країни до ЄС підтримає понад половина громадян у всенародному референдумі. Так говорить Закон про референдум, що його нині в останньому читанні обговорює чеський парламент. Власне тут може настати проблема. Справа в тім, що вступ Чехії до ЄС за останніми даними підтримує всього 41 відсоток громадян, 36 відсотків – проти, 23 досі не визначили свого ставлення до вступу Чехії до ЄС. За останні півроку кількість чехів проти вступу країни до ЄС зросла.

І в Словаччині буде проводитись референдум щодо вступу країни до Євросоюзу. Правда там картина інша. Понад 50 відсотків словаків прагне вступити до ЄС і цей відсоток зростає. У Братиславі навіть планують провести референдум на місяць швидше від чехів, щоб показати сусідам добрий приклад. Чільні словацькі політики, насамперед з демократичного блоку, оцінкою зробленого, що надійшла з Брюсселю, задоволені. Сьогодні очевидно, що зусилля кабінету прем’єра Міклаша Дзурінди не пропали марно. Тільки 2 країни з 10 країн-кандидатів – Словаччина й Латвія, удостоїлись особливої відзнаки Брюсселю. Цю подію голова Уряду Словаччини прокоментував так:

М.Дзурінда: Загальний характер оцінки є позитивним і вказує на те, що, по суті, тільки Словаччина разом із Латвією виконують вимоги Європейського Союзу вчасно. В отриманій оцінці ми також уперше почули термін вступу, що для себе приймаємо як зобов’язання.

В аналізі, що надійшов з Брюсселю, мовиться і про недоліки. Стосовно Чеської та Словацької Республік, то вони однакові – корупція, повільні реформи в соціальній сфері, факти дискримінації циганської меншини. На їхнє подолання цим країнам залишилось понад рік часу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG