Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Пакистані можуть посилити вплив радикалів, а в індійському Кашмірі - поміркованих


Вибори в Пакистані можуть посилити вплив радикалів, а в індійському Кашмірі - поміркованих

Прага, 10 жовтня 2002 - У Пакистані в четвер уперше за три роки після військового перевороту, який вчинив генерал Первез Мушарраф, відбулися вибори. Як уважають оглядачі, вони мало що змінять у нинішньому балансі сил, який залишиться на користь Мушаррафа. А от вибори зовсім поруч, в індійській частині Кашміру, що якраз закінчилися, можуть змінити взаємини з Пакистаном його головного супротивника - Індії.

Результатів парламентських виборів у Пакистані ще майже немає - більш-менш повна картина буде зрозуміла вранці в п’ятницю. Єдине, на що тим часом звертають увагу спостерігачі за даними опитувань на виході з дільниць, - що набагато зросла популярність фундаменталістських ісламських партій. На попередніх виборах 1997 року ці партії мали менше від 5 відсотків - а тепер вони користаються з широкої відрази в народі до війни під американським проводом у сусідньому Афганістані й загалом із антиамериканських настроїв у своїй країні, а ще додають собі співчуття через придушення ісламських екстремістів, за яке взявся останнім часом президент Мушарраф.

Побоюваних терактів у день виборів урешті не сталося - але міжпартійна ворожнеча таки довела сьогодні до вбивств принаймні чотирьох, а може й шести осіб, і поранень понад двох десятків.

Президент-генерал Первез Мушарраф пообіцяв провести вибори, ще як тільки прийшов до влади безкровним переворотом 1999 року. Він стверджував, що встановить «справжню демократію» по 11 роках «фіктивної», за його словами, демократії за урядів колишніх прем’єр-міністрів Беназір Бгутто і скиненого ним Наваза Шаріфа - зараз ті живуть у вигнанні, позбавлені права участі в виборах. 1 листопада, заявляє Первез Мушарраф, він передасть владу новому прем’єр-міністрові.

Але правила виборів, які встановив сам Мушарраф, викликають чимало критики. Серед іншого, він залишиться президентом іще принаймні 5 років і збереже за собою право розпускати парламент і звільнювати прем’єра. Він, кажуть оглядачі, фактично й далі контролюватиме країну незалежно від результату виборів.

Сполучені Штати Америки офіційно привітали вибори в Пакистані як важливий крок до повернення країни до демократії. Але правозахисники, що спостерігають за виборами - серед того й американські ж, із організації «Г’юман Райтс Воч» - стверджують, що ці вибори, з «безпрецедентними» й «кричущими» маніпуляціями, зшахрайовані супроти демократії.

Закінчилися вибори і в контрольованій Індією частині Кашміру - остання, четверта їхня фаза. І тут результати вже помітні: зазнала поразки головна проіндійска партія, що переважала в політиці провінції більшість часу від 1947 року, року створення нинішньої Індії.

Її переможні супротивники, які тепер мають шанс сформувати місцеву владу, - власне, теж проіндійські сили, що виступають проти незалежності Кашміру. Але, як коментують оглядачі, ці партії домагатимуться від Делі діялогу з Ісламабадом із кашмірської проблеми, а не конфронтації, як було досі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG