Доступність посилання

ТОП новини

Майже не відома колекція світлин Бітлз буде приступна для всіх


Майже не відома колекція світлин Бітлз буде приступна для всіх

Прага, 10 жовтня 2002 - В архівах Університету Данді в Шотландії зберігається справжній скарб для прихильників легендарного гурту Бітлз: кількасот раніше не опублікованих світлин молодих музик, зроблених іще в середині 1960-х років. Університет відкидає думку нажитися на цій знахідці - її буде оприлюднено відкрито для всіх.

Близько 500 чорно-білих світлин чотирьох членів гурту Бітлз - Джона Ленона, Пола МакКартні, Джорджа Гарисона й Ринґо Стара - зробив фотожурналіст Майкл Пето під час знімання другого кінофільму гурту «Гелп!», що вийшов у світ 1965 року.

Світлини ці є частина великої колекції фотографа, яку його родина передала університетові понад 30 років тому. Зараз її почали «оцифровувати» - переводити в комп’ютерний формат, каже в інтерв’ю для Радіо Свобода керівник архівів Університету Данді Пат Ватлі: «Ця колекція в нас уже 30 років - але вона величезна. Це 120 чи й 130 тисяч світлин і неґативів, а фотографії Бітлз - переважно неґативи. Тож доки ми не дістали кошти, щоб оцифрувати їх, ми не уявляли собі змісту фотографій Бітлз».

А на фотографіях - молоді члени гурту невимушено відпочивають поміж зніманням фільму.

Фотожурналіст Майкл Пето, еміґрант із Угорщини, був знаний якраз своїм умінням фотографувати людей у невимушених позах. І саме ця щирість, природність знімків, каже Пат Ватлі, й становить цінність колекції, яку було по суті відкрито щойно на початку цього тижня.

Це цінність людська; а тим часом цінність матеріяльну вже намагаються вирахувати експерти. Та Пат Ватлі каже, що її університет не збирається продавати колекцію - її важливість значно перевищує будь-яку грошову ціну, в першу чергу як документ із британського культурного й суспільного життя тих часів: «Ми хочемо оприлюднити їх, але не будемо продавати оригінали».

Донині було опубліковано лише лічені світлини з цієї колекції. Тепер, коли фотографії Бітлз - разом із рештою світлин Майкла Пето - буде переведено в цифрову форму, щоби зберегти їх від фізичного руйнування з бігом часу, Університет Данді в Шотландії має на них великі плани: їх має бути оприлюднено на спеціяльному загальнодоступному сайті в інтернеті разом із фотоархівами ще двох університетів, видано як книжку і відкрито для громадськості як виставку. Університет також хотів би, щоби студенти використовували ці світлини при вивченні культурної й суспільної історії.

Додам, що про гурт Бітлз згадали цими днями й за океаном - у Сполучених Штатах Америки, де відбуває довічне ув’язнення вбивця Джона Ленона. Маркові Дейвидові Чапманові, який відсидів у в’язниці з максимальною охороною Атика в штаті Н’ю Йорк 22 роки, відмовлено - вже вдруге - в дочасному звільненні. Це сталося в середу - якраз на 62-і роковини народження Ленона.

Право прохати дочасного звільнення вбивця одержав два роки тому, по 20 роках в’язниці. Але відповідний орган штату, зазначивши його зразкову поведінку, все-таки наголосив: наразі його дочасне звільнення стало б запереченням серйозності злочину й зменшило б повагу до закону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG