Доступність посилання

ТОП новини

Українська журналістка Тетяна, якій минулого року облили обличчя кислотою, видужує у США й бореться за вільну пресу


Українська журналістка Тетяна, якій минулого року облили обличчя кислотою, видужує у США й бореться за вільну пресу

Прага, 10 жовтня 2002 - Українська журналістка Тетяна Горячова з Бердянська, якій минулого року облили обличчя кислотою, не потребуватиме операцій, щоб повернути зір. Про це повідомили Горячову лікарі Південно-Західного медичного центру Університету Техас у Далласі у Сполучених Штатах, куди журналістка прибула на лікування.

Напад на редактора бердянської незалежної газети стався в січні минулого року в перебігу кампанії виборів мера міста – її газета «Бердянск деловой» пообіцяла надати всім кандидатам рівну площу на шпальтах. За два тижні до нападу на Горячову в підозрілій автоаварії постраждав її чоловік Сергій Білоусов, видавець цієї ж газети.

А щойно в вівторок, повідомляє агентство Асошієйтед Прес, матері Горячової вдома в Україні погрожували телефоном невідомі, якщо сама Горячова у США розмовлятиме з пресою. Але Тетяна Горячова наголосила в інтерв’ю агентству, що зустрічатиметься наступними тижнями з журналістами й студентами у США, щоб розповісти, як важлива для України незалежна журналістика. «Без неї ми ніколи не збудуємо демократичного суспільства», – заявила Горячова.

Раніше українські лікарі казали, що Горячовій необхідні дві операції, серед того й пересадка рогівки. Американські ж офтальмологи – фахівці з хімічних опіків з’ясували, що її зір відновиться майже повністю й без хірургічного втручання. Як каже один із них, доктор Джеймз МакКалі, «Травми від кислоти мають на початку жахливий вигляд і спершу істотно вражають зір, але з часом добре загоюються».

Подоріж Тетяни Горячової на лікування до США влаштувала американська неурядова організація IREX, яка, серед іншого, підтримує незалежні засоби інформації і допомагала й газеті Горячової в Бердянську. А оплатити їй усі операції, які могли виявитися необхідні, запропонував анонімний донор.

За словами Тетяни Горячової, «журналіст - одна з найнебезпечніших професій в Україні». Як нагадує міжнародна організація «Репортери без кордонів», від 1998 року в Україні 11 журналістів убито і 48 серйозно травмовано внаслідок нападів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG