Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан – права людини


Афганістан – права людини

Прага, 11 жовтня 2002 – Американська урядова комісія, яка займається питаннями релігійної свободи у світі, у вівторок виступила із заявою, в якій стверджує повернення в Афганістані до порушень новою владою людських і релігійних прав, характерних для часів режиму талібан. Комісія закликала адміністрацію США вплинути на підтримуваний Вашингтоном уряд Карзая з метою припинити попередню практику релігійної дискримінації.

Перехідний уряд Карзая перебрав владу в Афганістані у грудні минулого року після того, як у перебігу воєнної акції американські підрозділи усунули від влади режим талібан. Метою воєнної операції, як підкреслювали офіційні особи США, було не лише ліквідування терористичної організації Аль-Кайда і режиму талібан, а й визволення афганського населення, особливо жінок від жорстокої дискримінації, практикованої режимом талібан на підставі ісламських законів шаріату. Серед іншого за тих часів запроваджено релігійну поліцію, яка стежила, щоб жінки носили на головах покривала, які сягали до п’ят, чоловіки - бороди, буддисти – оранжеві покривала, щоб всі мусульмани у визначені години були в мечетях тощо. За порушення цих правил було передбачено жорстокі покарання. Серед інших покарань практиковано публічні побиття, відтинання рук і вкаменування.

Хоча перехідний уряд Карзая скасував релігійну поліцію, закони шаріату, зокрема релігійна нетолерантність і дискримінація залишилися у практиці нової влади. Комісія США з питань релігійної свободи у світі, свого часу призначена конгресом США, заявляє, що уряд Карзая без особливих протестів з боку США створив нову релігійну поліцію. Серед старих видів покарань нова влада і далі практикує ампутацію рук, толерує примусові шлюби й особливо жорстоке обходження з в’язнями. Пів року тому уряд Карзая усунув із посади міністра від жіночих справ активістку руху за права жінок Сіму Самар.

Карзай заперечив закиди комісії, хоча визнав, що місцеві власті у провінціях, в порушення розпоряджень центрального уряду можуть і далі практикувати закони шаріату.

До речі, у щорічному звіті держдепартаменту США про стан релігійних свобод у світі, опублікованому минулого тижня, сказано, що протягом останнього року деяке поліпшення у цій ділянці можна було простежити лише в Афганістані. Проте комісія з питань релігійної свободи у світі підкреслює, що порівняння проведено з часами режиму талібан, крім того нове афганське керівництво знову повертається до старої практики. Комісія рекомендує адміністрації США простежити за підготовкою в Афганістані нової конституції. Нова афганська конституція, підкреслюють представники комісії, повинна включати гарантії релігійних свобод.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG