Доступність посилання

ТОП новини

США – Ірак


США – Ірак

Прага, 14 жовтня 2002 – Від початку цього тижня проблема Іраку і далі залишається у центрі уваги адміністрації США і Ради безпеки ООН. Адміністрація президента Буша скритикувала нові пропозиції Багдада у справі відновлення інспекції, надіслані минулого тижня Раді безпеки ООН, назвавши їх «словесними іграми». Міністр оборони США Рамсфельд вважає, що дипломатичні заходи у справі Іраку зазнали поразки, тому врешті слід розпочати воєнну акцію.

Відразу ж після голосувань у конгресі США, в яких більшість законодавців підтримала пропозицію президента Буша у справі воєнної акції проти Іраку, Багдад надіслав листа комісії ООН із питань роззброєння і Міжнародному агентству з питань атомної енергетики у Відні, в якому іракські керівники обіцяють усунути будь-які перешкоди у праці міжнародних інспекторів на іракських військових об’єктах. Проте, як зазначають експерти, у листі знову нема згадки про згоду на перевірку восьми палаців Саддама Хусейна і прилеглих комплексів, до яких і раніше недопущено інспекторів, і в яких може бути захована зброя масового знищення й засоби для її виробництва.

Держдепартамент США скритикував обіцянки Багдада, назвавши їх «словесними іграми» із метою затягнути час і уникнути виконання резолюцій Ради безпеки ООН. Тим часом президент Буш, який вважає головню проблемою Іраку режим Саддама Хусейна і головною метою політики США щодо Іраку – усунення цього режиму, розглядає воєнну акцію, як логічне завершення нинішніх дипломатичних заходів. Після проведення такої акції Буш передбачає створення перехідного іракського уряду на зразок афганського і влаштування суду над іракськими воєнними злочинцями, як було організовано після воєнної акції на Балканах. За словами держсекретаря США Пауела, Вашингтон проаналізував кілька варіантів перехідного уряду, відкинувши при цьому ідею окупації Іраку, воліючи застосувати афганський варіант самоуправління країни.

Одним із прихильників воєнного удару по Іраку є міністр оборони США Рамсфельд, який представив військовий бік акції а Іраку. За словами міністра, у проведенні операцій американські сили мали би дотримуватися головних принципів, серед яких, приміром, не повинно бути розміщення наземних сил в Іраку, не дозволено побічних шкод під час воєнних дій, не дозволено бомбардувати під час мусульманського свята рамадан тощо. Передбачено також низку інших обмежень.

Післязавтра, тобто в середу в Раді безпеки ООН відбудуться відкриті дебати у справі Іраку. Постійні члени ради із правом вето Франція, Росія і Китай і далі виступають проти ухвалення резолюції, яка дозволила б застосування військової сили проти Іраку. До речі, сьогодні генеральний секретар ООН Кофі Аннан прибув до Пекіна для переговорів із китайськими керівниками у цій справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG