Доступність посилання

ТОП новини

Терористичний акт в Індонезії. Джіммі Картер – нобелівський лауреат миру


Терористичний акт в Індонезії. Джіммі Картер – нобелівський лауреат миру

Прага, 14 жовтня 2002 – Західна преса широко відгукнулася на терористичний акт, вчинений на індонезійському острові Балі, унаслідок якого загинуло принаймні 180 осіб, переважно молодих людей з різних західних країн, найбільше з Австралії. Оглядачі коментують також рішення нобелівського комітету нагородити цього року премією миру колишнього президента США Картера.

Коментуючи останні погрози ісламських екстремістів продовжувати терор проти західних представництв, громадян та інтересів, оглядач британської газети «Ґардіян» Річард Нортон-Тейлор пише, що терористичний акт у дискоклубі на острові Балі є прямим доказом цих погроз. Дотеперішні терористичні акти проти західних посольств у мусульманських країнах, як вважає автор, були спрямовані проти західної присутності у цих країнах. Тепер екстремісти, на думку коментатора, міняють тактику, застосовуючи терор проти будь яких доступних цілей. Приміром, нічний клуб був надзвичайно легкою мішенню терористів. Тим часом західні уряди, веде далі автор, зосередили головну увагу на Іраку, а міністр оборони США, намагаючись заручитися підтримкою у справі удару по Іраку, пов’язує Багдад із мусульманськими групами екстремістів в інших країнах. Міжнародна терористична діяльність, як вважає на закінчення коментатор британської газети «Ґардіян», можливо, ніколи не закінчиться, але принаймні слід шукати шляхів обмежити цю діяльність і не лише за допомогою військової сили.

Тим часом газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті відгукується на рішення Нобелівського комітету нагородити цьогорічною премією миру колишнього президента США Джіммі Картера. За часів свого президентства від 76-го до 80-го року він доклав чималих зусиль до підписання Кемп-Дейвідської угоди у справі близькосхідного мирного процесу. Пізніше, програвши наступні вибори Рональду Рейгану, Картер успішно виступив у ролі посередника під час небезпечної кризи на Гаїті і в Північній Кореї. Кандидатура Картера фігурувала у списках кандидатів на нобелівську премію миру кілька разів. Проте, на думку газети «Нью-Йорк таймс», він отримав премію лише цього року тому, що, всупереч зусиллям президента Буша, виступив проти воєнної акції в Іраку або будь-деінде, тобто за мирне врегулювання кризи. Нобелівський комітет, підкреслює газета «Нью-Йорк таймс», дотримується традиційного принципу у присуджені премії миру. Газета наводить імена попередніх лауреатів, серед яких Мартін-Лютер Кінг, Лех Валенса і Нельсон Мандела. Нагорода Картеру свідчить також про критичне ставлення Нобелівського комітету до політики нинішньої адміністрації США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG