Доступність посилання

ТОП новини

Президент Хатамі в Україні


Президент Хатамі в Україні

Прага, 14 жовтня 2002 – У вівторок розпочинається офіційний візит президента Ірану Могамеда Хатамі в Україну. Небажаний для Америки, але потрібний Україні гість своїм візитом до Києва намагатиметься засвідчити, що Тегеран важливий партнер Європи. Та, чи може похвалитися зв’язками з Тегераном офіційний Київ?

Неуспіхи українського бізнесу на Заході дипломатичними шляхами Київ намагається надолужити на Сході. Давній партнер України Іран має бажання й гроші купувати українські літаки , а також зацікавлений в українських експертах із побудови електростанцій. Візит президента Ірану Могамеда Хатамі має на меті закріпити економічні контакти з українським урядом. Головними на сьогодні у стосунках з Іраном є проекти зі збирання літаків АН-140, чим займається нині спільне підприємство в Ірані, а також пропозиція України купувати в неї літак АН-74. Плани Києва використати газовий потенціал Тегерана зазнали провалу. Іран, другий найбільший у світі постачальник газу, наразі не готовий запропонувати Україні енергетичну співпрацю. Щоправда у липні посол України в Тегерані зустрічався з міністром енергетики з приводу можливої участі українських експертів у побудові в Ірані газових електростанцій. Можливо, нинішній візит президента Хатамі пожвавить економічні контакти і дасть поштовх новим енергетичним проектам, але оглядачі припускають, що Іран і без України має досить партнерів у Європі, і, що цей візит для нього – лише зайва демонстрація Сполученим Штатам його міжнародної ваги. Так вважає експерт Радіо Свобода з країн Перської затоки Уільям Семі:

"Для Ірану важливо продемонструвати, що попри американські санкції, він веде бізнес із цілою Європою й більшою частиною Азії. Це важливо для Ірану з точки зору дипломатії. Бачимо, як Європейський Союз охоче підтримує контакти з Тегераном, і це підсилює міжнародний престиж останнього".

Яка ж проблема України? Що заважає сьогодні розвиватися найперспективнішим напрямкам співпраці з Іраном – інвестиційному, літакобудуванню і нафтогазовому? Експерти нарікають на нестабільну внутрішню політику України, а саме на вплив на президента різних сил, з одного боку прозахідних, а з іншого – проросійських, що позначається й на зовнішній політиці. Кожна із сторін має власний інтерес в регіоні: Росії не потрібен зайвий конкурент, а Сполучені Штати закликають уникати контактів із режимами, що підтримують тероризм: у переліку таких країн стоїть й Іран. У той час, як американські й британські експерти у Києві перевіряють, чи сприяв український президент переправленню оборонної техніки режимові Хусейна в Іраку, Леонід Кучма прийматиме президента Ірану. Отже проблема стосунків України з Іраном – дипломатична – каже експерт Радіо Свобода з країн Перської затоки Уільям Семі.

"Україну і без того дуже критикують за продаж Кольчуг Іраку. Звичайно, українцям ще слід довести свою непричетність, але загалом усі переконані, що це – правда."

Цікаво, чим збирається здивувати свого іранського колегу Леонід Кучма, адже правила дипломатичних прийнять в іранців досить суворі: вони вимагають від присутніх на офіційних бенкетах жінок покриття голови ісламськими хустками, а на столах не повинно бути алкогольних напоїв. На таку вимогу іспанці, які прийматимуть Хатамі наприкінці цього місяця, відреагували дуже цікаво. Після ознайомлення з іранським дипломатичним протоколом, Королівський суд скасував заплановану вечерю з Хатамі, а іспанська королева разом із дружиною прем’єр-міністра вирішили взагалі уникнути урочистих церемоній з іранською делегацією. Може іспанський досвід і знадобиться українським дипломатам у вівторок та середу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG