Доступність посилання

ТОП новини

Ініціаторів маніфесту українських журналістів проти цензури приймають цими днями в американській столиці


Ініціаторів маніфесту українських журналістів проти цензури приймають цими днями в американській столиці

Вашингтон, 11 жовтня 2002 - Ініціаторів маніфесту українських журналістів проти цензури приймають цими днями в американській столиці. Сьогодні вони виступили на брифінгу радіо „Свобода”.

Юлія Мостова, Андрій Шевченко, Євген Глібовицький, Роман Скрипін – популярні українські журналісти, які заявили у Вашингтоні , що рівень цензури у засобах масової інформації в Україні дійшов точки, коли професійно журналістикою вже займатися неможливо. Представники урядових структур і мозкових центрів, які зібрались у п’ятницю на брифінгу радіо „Свобода”, мали можливість почути про унікальні форми цензури, які, практично, знищують поняття вільного доступу до інформації в Україні. Журналісти розповіли, що дії політичної опозиції в Україні, практично, заборонені до висвітлення. Існують табу на показ окремих політичних та суспільних лідерів.

Відповідаючи на запитання, чи не бояться вони, що їх боротьба може бути дискредитована і використана для досягнення політичних цілей Роман Скрипін – ведучий телеканалу СТБ зазначив, що вони чують такі звинувачення постійно, але суть їх, боротьби у відстоюванні власних і професійних принципів, і все, що вони хочуть, – це без тиску виконувати свою роботу і подавати людям об’єктивну інформацію. «Сьогодні, - сказав він, - ми, ті, хто прагне подавати інформацію зі всіх точок зору, перетворились в опозицію. Ми не політики, ми журналісти, Але якщо ми і далі дозволимо себе використовувати, тоді в Україні, практично, будуть зовсім знищені професійні журналістські стандарти. У нас зараз таке відчуття, ніби ми живемо в Українській радянській соціалістичній республіці, хоча в журналістику наше покоління прийшло в незалежній Україні».

Юлія Мостова дуже чітко описала форми залежності та форми тиску, які застосовуються до журналістів. Вона зазначила, що посилення реакції та розповсюдження темників розпочалось з моменту приходу в Адміністрацію президента Віктора Медведчука. Вона констатувала факт, що поки в український медіа, бізнес не прийдуть західні інвестиції, важко говорити про покращення ситуації на медіа ринку.

Ще одним виступаючим був ведучий телеканалу «1+1» Євген Глібовицький:«Ми намагаємося відстоювати свої професійні стандарти, тому що, якщо зараз ми не почнемо захищати свободу слова, то, не виключно, що завтра вже не буде, що захищати. Це неймовірно важливо. Кожна людина має право на інформацію».

Українські журналісти прибули до Вашингтона для участі у Міжнародній конференції, присвяченій перспективі інтеграції України у Європейські та Євроатлантичні структури, і круглий стіл, у якому вони брали участь, став темою найбільш цікавих і жвавих дискусій на форумі та поза його межами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG