Доступність посилання

ТОП новини

ОСІНЬ ПРЕЗИДЕНТА


ОСІНЬ ПРЕЗИДЕНТА

Київ, 15 жовтня 2002 - “Народ України звинувачує!” – прес-конференція з такою багатозначною назвою, організована лідерами опозиція, мимохіть налаштовувала на сенсації. І вони не забарились.

Головною сенсацією прес-конференції, поза сумнівом, був виступ судді Київського міського апеляційного суду Юрія Василенка. Саме він став уособленням народа-обвинувача, випередивши в цій справі навіть опозиційних нардепів. Юрій Василенко детально ознайомив присутніх із висновками, зробленими ним на базі матеріалів парламентської слідчої комісії та багатьох інших матеріалів. На карб громадянину Леоніду Кучмі ставиться багато чого. Це і зловживання владою, і порушення прав людини, і посягання на життя громадян – зокрема, журналіста Гонгадзе і народного депутата Єльяшкевича, і продаж зброї країнам, проти яких встановлені обмеження ООН.

На думку судді Василенка, наведених в даних матеріалах, а також у зверненні групи народних депутатів фактів цілком достатньо для порушення кримінальної справи. Саме таку постанову і виніс Юрій Василенко: “Постанову про порушення кримінальної справи щодо Леоніда Кучми направити до Генеральної прокуратури України для організації досудового слідства.”

А далі до справи долучилися лідери опозиції. На їхню думку, оприлюднена постанова є логічним продовження акції “Повстань, Україно!”, а в більш широкому сенсі – і яскравим свідченням народження громадянського суспільства. Як зазначив представник СПУ, народний депутат Йосип Вінський, постанова обов'язково матиме правові наслідки, до того ж, опозиція ініціюватиме подібні процеси по всій Україні. Лідер КПУ Петро Симоненко, у зв'язку з порушення кримінальної справи, зажадав негайного призупинення повноважень Леоніда Кучми, а Юлія Тимошенко висловила впевненість, що в разі дострокових виборів на посаду президента потрапить справді народний обранець. Про прізвища наразі не йшлося.

Як завжди, адреналіну в кров додав народний депутат Григорій Омельченко: “Сім трупів у справі Кучми, які знали про злочини. Троє розстріляні одним почерком, навіть той, хто був під охороною СБУ. Дехто помер від серцевого нападу, дехто загинув раптово в автомобільній катастрофі.”

Пан Омельченко традиційно нагадав про свою вправність у рукопаші та стрільбі по-македонськи, а також додав до переліку президентських зловживань кілька нових фактів.

Отже, слово за Генеральною прокуратурою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG