Доступність посилання

ТОП новини

Чи відбудеться наступний захід в рамках акції «Повстань, Україно!»


Чи відбудеться наступний захід в рамках акції «Повстань, Україно!»

Київ, 15 жовтня 2002 - Сьогодні надійшло два повідомлення про подальші дії опозиції. За одним із них, переданим “Німецькою хвилею”, наступний захід в рамках акції “Повстань, Україно!” відбудеться 7 листопада. Про це заявив лідер Компартії Петро Симоненко. За переданим інформагенцією УНІАН іншим повідомленням, комуністи також пропонують Блоку Юлії Тимошенко та Соцпартії приєднатись 7 листопада до їхньої традиційної маніфестації з нагоди святкування чергової річниці жовтневої революції. До чого може призвести реалізація цих ідей?

Ідея комуністів начебто є цілком зрозумілою й логічною. Ідеться про те, щоб стати одноосібним лідером акції “Повстань, Україно!” і зробити інших учасників цієї акції своїми сателітами. Адже 7 листопада – це суто комуністичне свято. Тому кожен, хто вийде маніфестувати цього дня, хоче він цього чи не хоче, на перший погляд, працюватиме на імідж комуністів.

Але тільки на перший погляд. Адже у разі, якщо Компартія України справді залучить інші опозиційні сили до участі в акціях 7-го листопада, вона дасть усі підстави і президентській адміністрації, і українському та російському телебаченню, і всім західним мас-медіа протрактовувати українську опозицію як виключно комуністичну силу, котра намагається скинути нетривку українську демократію. Адже 7 листопада – це якраз символ перемоги комуністичного радикалізму над демократією. Ба більше: після сьомолистопадового шоу навряд чи хтось усерйоз вестиме мову про європейську та проукраїнську орієнтацію опозиціонерів, у тому числі й самих комуністів. Відтак не комуністична частина опозиційного руху розчарується у своїх вождях, якщо ті пристануть до пропозиції Петра Симоненка, і полишить їх. Дискредитована в очах світової спільноти і послаблена в самій Україні опозиція втратить будь-які шанси змінити українську політичну систему. А сам Петро Симоненко залишиться в очах співгромадян, у тому числі й своїх однопартійців, політиком-невдахою і безнадійним балакуном.

Отож і постає самозрозуміле запитання: якщо зі стратегічної перспективи навіть комуністам невигідне продовження акції “Повстань, Україно!” саме 7-го листопада, то хто зронив ідею прив‘язати акцію протесту саме до цієї дати?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG